Inapoi la Cautare

TRATAT din /1948


de Prietenie, colaborare şi asistenţa mutuala între Republica Populară Română şi Republica Ungara


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 10.12.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (10.12.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    Convinsi ca adâncirea legăturilor de prietenie şi dezvoltarea unei strânse colaborări, este de cea mai mare însemnătate pentru apărarea intereselor poporului român şi poporului ungar, pentru libertatea, independenta şi propăşirea lor, constituind în acelaşi timp o chezasie a păcii în Bazinul Dunarean şi în Balcani;

    Ţinînd seama de experienta celui de al doilea razboiu mondial, cînd Germania, folosind pornirile şovine şi expansioniste ale paturilor conducatoare, reactionare şi fasciste din ambele tari, a încălcat independenta României şi a Ungariei, le-a folosit drept baze ale politicii sale de cotropire şi le-a antrenat în războiul împotriva Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice;

    Cu hotărîrea neclintita de a se împotrivi cu forte comune încercărilor de renastere a imperialismului german şi celor care le-ar sprijini, şi de a-şi apara în comun libertatea, independenta şi integritatea teritorială împotriva oricărei agresiuni;

    În dorinţa de a întări raporturile bune, existente şi de a reglementa raporturile viitoare în spiritul prieteniei şi colaborării fratesti, în interesul consolidării păcii în Bazinul Dunarean şi în Balcani şi al colaborării şi păcii internaţionale;

    Prezidiumul Provizoriu al Republicii Populare Române şi Preşedintele Republicii Ungare au hotărât sa încheie un Tratat de Prietenie, Colaborare şi Asistenţa Mutuala, desemnând în acest scop plenipotenţiarii lor, şi anume:

    Doctor Petru Groza, Preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Populare Române, şi

    Dinnyes Lajos, Preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Ungare,

    care, după ce au schimbat între ei deplinele lor puteri, găsite în buna şi cuvenită forma, au convenit asupra celor ce urmează:

    ART. 1

    Inaltele Părţi Contractante, în interesul ţărilor şi popoarelor lor, au căzut de acord să-şi afirme voinţa de a uni forţele lor, pentru a realiza o politica de prietenie trainica, desvoltand şi consolidand raporturile de colaborare dintre cele doua tari.

    ART. 2

    Inaltele Părţi Contractante, se vor consulta cu privire la toate problemele internaţionale importante, care ating interesele celor două tari sau ale păcii şi colaborării internaţionale şi vor acţiona, în comun, în spiritul Chartei Organizaţiei Naţiunilor Unite, luînd de asemeni în comun toate măsurile necesare pentru securitatea, independenta şi integritatea lor teritorială.

    ART. 3

    În cazul cînd una din Inaltele Părţi Contractante, ar fi atacată de Germania sau de oricare alt Stat, atac al cărui scop ar fi de a-i ameninta independenta, sau de a o aservi sau de a-i ştirbi integritatea sa teritorială, cealaltă Înaltă Parte Contractantă va da fără întîrziere Înaltei Părţi Contractante atacate, ajutorul militar sau de orice alta natura, prin toate mijloacele de care dispune.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic