Inapoi la Cautare

STRATEGIE din /2022


pentru dezvoltarea resurselor umane în sănătate 2022-2030


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 11.08.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (11.08.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

──────────

    Aprobată prin HOTĂRÂREA nr. 854 din 30 iunie 2022
, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 663 din 1 iulie 2022.

──────────

    1. Introducere

    Resursele umane reprezintă o componentă strategică a sistemului sanitar. În vederea obţinerii performanţelor în sănătate, calitatea managementului resurselor umane, precum şi exercitarea anumitor funcţii ale acestuia (planificarea resurselor umane, formarea continuă a personalului, evaluarea performanţelor personalului, gestionarea personalului, motivarea personalului) joacă un rol esenţial. Este necesar ca managementul resurselor umane în sănătate să devină o prioritate, iar funcţiile amintite mai sus să fie exercitate continuu şi profesionist pentru a gestiona în cel mai eficient mod criza resurselor umane din sistemul românesc de sănătate.

    Un sistem de sănătate performant necesită personal medical, iar eficienţa sa pe toate planurile este în strânsă legătură cu existenţa, accesibilitatea, acceptabilitatea şi calitatea serviciilor medicale. Toate aceste aspecte sunt determinate, pe lângă factorul structural şi cel legislativ, de factorul uman. Mai mult, doar existenţa serviciilor şi a personalului medical nu este suficientă, întrucât distribuţia eficientă pe zone geografice şi distribuţia pe diferite specialităţi sunt imperios necesare, împreună cu existenţa serviciilor medicale de calitate ridicată care să fie accesate de către pacienţi. Calitatea serviciilor este în strânsă legătură şi cu pregătirea cadrelor medicale, cu competenţele dobândite, dar şi cu gradul de motivare al acestora. Forţa de muncă în sănătate este definită de

    Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca „totalitatea indivizilor implicaţi în acţiuni a căror intenţie principală este de a îmbunătăţi starea de sănătate a populaţiei“. Resursele umane includ personalul medical, de management şi personalul de sprijin.

    Documentul de referinţă pentru elaborarea Strategiei multianuale pentru dezvoltarea resurselor umane în sănătate 2022-2030 îl constituie Strategia globală privind resursele umane în sănătate: Forţa de muncă 2030 (Global Strategy on Human Resources for Health: Workforce 2030) elaborată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

    Prin Strategia multianuală pentru dezvoltarea resurselor umane în sănătate 2022-2030 se propune identificarea de iniţiative care au potenţialul de a atrage cu succes medicii în zonele care oferă posturi vacante, precum şi selecţia de opţiuni fezabile pentru păstrarea medicilor în zone rurale, izolate sau neatractive. Totodată, se doreşte realizarea unui inventar al deficienţelor de organizare şi funcţionare a programelor de formare, rezidenţiat, educaţie medicală continuă, coroborată cu identificarea soluţiilor pentru a depăşi aceste deficienţe, dar şi îmbunătăţirea reglementărilor care guvernează activitatea medicilor, în deplin acord cu legislaţia europeană.

    2. Viziune

    Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adoptat în 2016 Strategia globală privind resursele umane în sănătate: Forţa de muncă 2030 (Global Strategy on Human Resources for Health: Workforce 2030). Această strategie a fost concepută cu scopul de îmbunătăţi condiţiile de sănătate, sociale şi economice prin asigurarea accesului universal la servicii de sănătate, oferite de o resursă umană educată şi formată prin investiţii şi politici naţionale corespunzătoare.

    Înainte de a elabora viziunea Strategiei multianuale pentru dezvoltarea resurselor umane în sănătate este necesară înţelegerea contextului actual al sistemului de sănătate din România şi a rolului pe care resursa umană îl are raportată la sistem, dar şi la populaţia pe care o deserveşte.

    Orice sistem de sănătate se bazează pe resursele umane care îl compun, însă simpla existenţă a forţei de muncă în sănătate nu este suficientă. Doar în momentul în care personalul medical este distribuit echitabil la nivel teritorial şi accesibil în concordanţă cu nevoile populaţiei, când deţine cunoştinţele şi competenţele pentru a performa, când este motivat şi încurajat de sistem pentru a realiza o practică medicală la nivelul aşteptărilor populaţiei, doar atunci putem vorbi de un sistem de sănătate cu acoperire, sustenabil şi performant.

    Investiţia în resursa umană din sănătate este de multe ori sub nivelul necesar, fapt ce accentuează dorinţa personalului de a migra, reduce durabilitatea sistemului de sănătate şi reduce accesul populaţiei la serviciile de sănătate. Investiţia în educaţia şi formarea continuă a resursei umane din sănătate, stimularea personalului din zonele rurale sau cu deficit de personal ar creşte rezilienţa personalului medical sporind abilitatea de a deservi nevoile sistemului de sănătate şi ale populaţiei.

    Pandemiile, precum şi crizele umanitare au demonstrat rolul important pe care resursa umană din sănătate îl are în momente de urgenţă şi dezastre. Consecinţele unor asemenea catastrofe sunt boala, dizabilitatea sau decesul cetăţeanului şi tocmai aceste crize sunt cele care accentuează insuficienţele sistemului de sănătate şi contribuie la o livrare deficitară a serviciilor către populaţie. Investiţiile în educarea personalului medical, dar şi a celor responsabili de managementul sanitar reduc vulnerabilităţile sistemului de sănătate şi previn suprasolicitarea acestuia.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic