Inapoi la Cautare

STRATEGIE din /2006


naţională de luptă antifraudă pentru protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene în România, actualizată


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 29.06.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (29.06.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    CAP. I

    INTRODUCERE

    Strategia Naţională de Luptă Antifraudă pentru protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene în România, denumită în continuare Strategia, a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 793/2005, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 743 din 16 august 2005. Hotărârea prevede că actualizarea Strategiei se va realiza în urma evaluării intermediare, adică la un an de la intrarea în vigoare a actului normativ prin care a fost adoptată.

    Totodată, "Planul de măsuri prioritare pentru integrare europeană" pentru perioada noiembrie 2005 'ad decembrie 2006, prevede la Capitolul 28 - "Controlul financiar", actualizarea Strategiei Naţionale de Luptă Antifraudă, cu termen de realizare luna septembrie 2006.

    Instituţia responsabilă pentru actualizarea Strategiei, precum şi pentru realizarea evaluării intermediare este Departamentul pentru Lupta Antifraudă - DLAF, sprijinit în această activitate de către Unitatea de Politici Publice din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

    De asemenea, DLAF a colaborat cu reprezentanţii instituţiilor responsabile cu punerea în aplicare a măsurilor cuprinse în Planul de acţiune aferent Strategiei. În urma corespondenţei purtate şi a întâlnirilor organizate cu aceştia, a avut loc analiza măsurilor implementate sau aflate în curs de implementare. Această analiză a vizat aspecte privind respectarea termenelor şi a indicatorilor de evaluare stabiliţi prin Strategie, posibilitatea realizării măsurilor restante, înlocuirea unora dintre măsurile stabilite iniţial sau modificarea termenelor de realizare, precum şi noi măsuri pentru asigurarea unei protecţii efective şi echivalente a intereselor financiare ale Uniunii Europene în România. În urma procesului de consultare cu Oficiul European de Luptă Antifraudă - OLAF şi Delegaţia Comisiei Europene în România, DLAF a finalizat proiectul de actualizare a Strategiei, care are anexat şi Planul de acţiune pentru perioada următoare.

    Odată cu actualizarea Strategiei, perioada de implementare a acesteia se prelungeşte până în luna iulie 2007.

    CAP. II

    INFORMAŢII GENERALE RELEVANTE

    Implementarea Strategiei a produs numeroase modificări (legislative, instituţionale şi operaţionale) în domeniul protecţiei intereselor financiare comunitare, progresele substanţiale în această materie fiind recunoscute prin Rapoartele comprehensive de monitorizare ale Comisiei Europene privind România, din octombrie 2005 şi mai 2006.

    Astfel, în îndeplinirea atribuţiei Departamentului de coordonare a comunicării în domeniul luptei antifraudă a fost constituit, în luna septembrie 2005, Grupul de Comunicatori Antifraudă, alcătuit din reprezentanţi ai instituţiilor naţionale cu atribuţii în domeniul protecţiei intereselor financiare ale UE în România. Au fost desfăşurate activităţi de mediatizare a atribuţiilor DLAF şi au fost distribuite materiale promoţionale cu ocazia evenimentelor de promovare şi informare publică.

    Corecta gestionare a asistenţei financiare nerambursabile acordată României de Uniunea Europeană este asigurată prin structurile de control financiar organizate atât la nivelul Ministerului Finanţelor Publice, cât şi la nivelul fiecărei agenţii de implementare. Îmbunătăţirea activităţii de control financiar a fost abordată cu maximă atenţie de autorităţile naţionale. Astfel, a fost emis Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 946/2005 pentru aprobarea "Codului controlului intern, cuprinzând standardele de management/control intern la entitătile publice şi pentru dezvoltarea sistemelor de control managerial", publicat în Monitorul Oficial al României nr. 675 din 28 iulie 2005, a fost elaborat "Manualul general al auditului performanţei", "Ghidul de audit al performanţei în domeniul programelor europene". De asemenea, în cazul celor mai multe dintre agenţiile de implementare a fost creat cadrul organizatoric necesar desfăşurării activităţilor de control.

    În ceea ce priveşte controlul fiscal, a fost creat cadrul juridic unitar în domeniu, prin adoptarea următoarelor acte normative: Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, act normativ prin care se instituie măsuri de prevenire şi combatere a infracţiunilor de evaziune fiscală şi a altor infracţiuni aflate în legătură cu acestea şi Hotărârea Guvernului nr. 873/2005 privind aprobarea unor măsuri speciale pentru prevenirea şi combaterea faptelor de evaziune fiscală în domeniul alcoolului etilic de origine agricolă, băuturilor spirtoase, produselor din tutun şi al uleiurilor minerale. S-au stabilit structurile pentru calculul, colectarea şi controlul taxelor de producţie percepute asupra cotelor de zahăr şi izoglucoză, prin Ordonanţa de Urgenţa a Guvernului nr. 103 din 14 iulie 2005 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 1/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Plăti şi Intervenţie pentru Agricultură, Industrie Alimentară şi Dezvoltare Rurală şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 142/2000 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei SAPARD pentru implementarea tehnică şi financiară a Instrumentului special de preaderare pentru agricultură şi dezvoltare rurală, aprobată prin Legea nr. 359/2005.

    Prin Legea nr. 343/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal sunt reglementate următoarele aspecte legate de taxa pe valoare adăugată: formatul standard al declaraţiei recapitulative de TVA, înregistrarea operatorilor intracomunitari români plătitori de TVA, crearea registrului şi a numărului de TVA.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic