În temeiul
art. 58 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, Consiliul Uniunii Avocaţilor din România adopta prezentul statut.
CAP. 1 Principiile şi regulile fundamentale ale exercitării profesiei de avocat
ART. 1 Exercitarea profesiei de avocat este supusă Constituţiei, legii, statutului profesiei, convenţiilor internaţionale la care România este parte şi regulilor eticii profesionale. Scopul exercitării profesiei de avocat îl constituie apărarea drepturilor, libertăţilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi juridice. În exercitarea profesiei avocatul este dator sa acţioneze pentru asigurarea liberului acces la justiţie şi a dreptului la un proces echitabil.
ART. 2 Libertatea şi independenta profesiei de avocat sunt atribute exclusive ale persoanei care exercită această profesie, în temeiul legii şi al prezentului statut. Relaţiile dintre avocat şi clienţii săi se bazează pe onestitate, probitate, corectitudine, sinceritate şi confidenţialitate.
ART. 3 În exercitarea dreptului sau de a asista şi de a reprezenta persoanele fizice şi juridice în faţa tuturor instanţelor, autorităţilor şi instituţiilor, precum şi a altor persoane fizice sau juridice, avocatul este îndrituit sa folosească oricare dintre mijloacele de exercitare a dreptului de apărare prevăzute la art. 3 din lege.
ART. 4 Avocatul îndeplineşte o misiune socială, pusă în slujba adevărului şi a justiţiei. În exercitarea profesiei, avocatul nu poate fi supus nici unei presiuni din partea autorităţilor publice sau a altor persoane fizice sau juridice.