I. Scopul şi obiectul consiliului unic agroindustrial de stat şi cooperatist
ART. 1 Pentru înfăptuirea politicii partidului şi statului de dezvoltare şi modernizare a agriculturii, aplicarea principiilor autoconducerii muncitoresti şi autogestiunii economico-financiare, unităţile agricole de stat şi cooperatiste se constituie în consilii unice agroindustriale de stat şi cooperatiste, forma superioară de organizare şi conducere a agriculturii.
ART. 2 Consiliul unic agroindustrial de stat şi cooperatist asigura cadrul organizatoric necesar conducerii întregii activităţi agricole şi dezvoltării economico-sociale a localităţilor, luării tuturor măsurilor pentru concentrarea producţiei, folosirea deplina şi în mod unitar a pămîntului, a bazei tehnico-materiale Şi a forţei de muncă, în vederea creşterii producţiei şi productivitatii muncii, livrărilor la fondul de stat, în condiţiile desfăşurării unei activităţi de înaltă eficienta economică şi sporirii, pe aceasta baza, a veniturilor cooperatorilor şi ale celorlalţi oameni ai muncii din unităţile componente.
ART. 3 Consiliul unic agroindustrial de stat şi cooperatist răspunde de coordonarea şi îndrumarea, în mod unitar, a activităţii de producţie a unităţilor componente, de adoptarea şi realizarea măsurilor privind profilarea şi specializarea acestor unităţi, de stabilirea şi aplicarea riguroasă, în condiţiile prevăzute de lege, a normelor de executare a lucrărilor agricole, de înfăptuirea programelor de dezvoltare şi îndeplinirea planurilor de producţie în toate unităţile. În întreaga sa activitate, consiliul unic agroindustrial asigura aplicarea ferma a mecanismului economico-financiar, creşterea exigenţei şi a spiritului de răspundere a tuturor oamenilor muncii din unităţile agricole componente în utilizarea judicioasă a fondurilor materiale şi băneşti, reducerea continua a cheltuielilor de producţie şi aplicarea unui regim sever de economii, instaurarea ordinii şi disciplinei ferme în toate sectoarele de producţie.
ART. 4 Consiliul unic agroindustrial asigura, în fiecare unitate componenta, punerea în valoare a resurselor locale de materii prime şi materiale, a materialelor refolosibile, utilizarea deplina a forţei de muncă, prin organizarea unor activităţi de prelucrare şi industrializare a produselor agricole, de producere a materialelor de construcţii, a bunurilor de consum şi artizanale, realizare şi reconditionare de piese, repere şi subansamble pentru nevoile proprii şi ale altor unităţi, de extindere a prestărilor de servicii pentru populaţie şi unităţile socialiste, executare de instalaţii pentru valorificarea potenţialului energetic local şi altele.
ART. 5 Consiliul unic agroindustrial răspunde de organizarea şi realizarea acţiunilor de cooperare şi asociere în producţia agricolă, în prelucrarea şi valorificarea superioară a acesteia, precum şi în domeniul activităţilor industriale, de construcţii şi prestări de servicii, în vederea asigurării creşterii producţiei, în condiţii de înaltă eficienta, a consolidării economico-financiare a fiecărei unităţi.
ART. 6 În întreaga sa activitate, consiliul unic agroindustrial aplica principiile democraţiei socialiste şi autonomiei unităţilor componente, asigura ca acţiunile ce se organizează sa corespundă intereselor fiecărei unităţi, ale cooperatorilor, celorlalţi oameni ai muncii şi intereselor generale ale statului, ale întregii societăţi.