(2) Pentru posturile de poliţie şi secţiile de poliţie rurală, solicitarea se va formula de către şeful poliţiei orăşeneşti sau al poliţiei municipale, sub coordonarea căruia se află acestea.
ART. 5 Solicitările de întocmire a referatului vor fi transmise parchetelor competente, însoţite de un tabel centralizator privind lucrătorii de poliţie judiciară, înscris care va cuprinde menţiuni referitoare la: gradul profesional, numele şi prenumele, studiile de formare iniţială şi continuă, studiile de pregătire sau perfecţionare, funcţiile ocupate şi profilul activităţii, calificativele obţinute în ultimii trei ani, recompensele şi decoraţiile acordate, sancţiunile aplicate şi neradiate, măsurile procesual penale adoptate faţă de poliţişti, inclusiv soluţiile procurorului şi hotărârile judecătoreşti, precum şi menţiuni referitoare la procurorii sub coordonarea, controlul, conducerea cărora şi-au desfăşurat activitatea poliţiştii supuşi evaluării.
ART. 6 În baza datelor comunicate, conducătorul parchetului, căruia i-a fost transmisă solicitarea de întocmire a referatului de evaluare, poate solicita procurorilor sub coordonarea, controlul, conducerea cărora poliţiştii şi-au desfăşurat activitatea realizarea unor aprecieri cu caracter general, cu privire la poliţiştii evaluaţi, cu prezentarea rezultatelor superioare, respectiv a rezultatelor inferioare, în raport cu aprecierea generală.
ART. 7 Aprecierile vizează calitatea actelor întocmite şi operativitatea în soluţionarea cauzelor, precum şi modul de relaţionare cu organele judiciare.
ART. 8 (1) În baza aprecierilor realizate conform art. 6 şi 7, conducătorul parchetului întocmeşte un referat ce cuprinde: a) aprecieri generale privind activitatea de constatare a infracţiunilor şi de urmărire penală desfăşurată de poliţiştii de poliţie judiciară din cadrul structurilor de poliţie prevăzute la art. 3, cu prezentarea unor recomandări privind îmbunătăţirea activităţii de urmărire penală; b) aprecieri specifice cu privire la activitatea poliţiştilor care, prin raportare la aprecierea generală formulată la lit. a), au obţinut rezultate superioare; c) aprecieri specifice cu privire la activitatea poliţiştilor care, prin raportare la aprecierea generală formulată la lit. a), au obţinut rezultate inferioare. (2) Modelul referatului este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul regulament.
ART. 9 (1) Referatul de evaluare se întocmeşte anual, în perioada realizării evaluării profesionale a poliţiştilor din cadrul poliţiei judiciare, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data cererii de întocmire a acestuia, şi se va comunica, în termenul arătat, şefului structurii de poliţie judiciară care a solicitat întocmirea referatului.