CAP. I Dispoziţii generale
ART. 1 (1) Scopul prezentului regulament constă în stabilirea măsurilor de salvgardare şi a regulilor de aplicare a acestora în situaţiile de criză apărute în funcţionarea Sistemului energetic naţional (SEN). (2) Prin aplicarea măsurilor precizate la alin. (1) se urmăreşte menţinerea echilibrului permanent al producţiei de energie electrică cu consumul şi schimburile externe programate, prin creşterea producţiei şi reducerea consumului intern de energie electrică. (3) Reducerea consumului intern în situaţii de criză în SEN se face în baza Normativului de limitări.
ART. 2 Prezentul regulament se aplică de către operatorul de transport şi de sistem, operatorii de distribuţie, producătorii de energie electrică, clienţii finali de energie electrică racordaţi direct în staţiile electrice ale SEN şi de către furnizorii de energie electrică.
ART. 3 (1) Termenii utilizaţi în prezentul regulament sunt definiţi în
Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare. (2) Termenii prevăzuţi la alin. (1) se completează cu următoarele definiţii: - măsuri de salvgardare - set de reglementări tehnice şi comerciale care se iau pentru prevenirea sau limitarea efectelor unor situaţii neaşteptate de criză pe piaţa de energie, precum şi în cazul în care este ameninţată siguranţa fizică ori securitatea persoanelor, a aparatelor sau a instalaţiilor ori integritatea sistemului; - Normativul de limitări - "Normativul de limitare a consumului de energie electrică, pe tranşe, în situaţii de criză în funcţionarea SEN" - document elaborat de OTS care cuprinde lista utilizatorilor - clienţi finali, racordaţi direct în staţiile SEN, alocaţi pe tranşe de limitare, cărora li se aplică reducerea de putere în situaţii de criză apărute în funcţionarea SEN; - putere de funcţionare limitată - puterea absorbită de clientul final după aplicarea Normativului de limitări;