CAP. I Consideraţii generale privind ferma didactică agroturistică montană
ART. 1 Ferma didactică agroturistică montană este o structură a unităţilor de învăţământ, fără personalitate juridică, fiind organizată în scopul principal al formării competenţelor necesare calificărilor specifice zonei montane.
ART. 2 Ferma didactică agroturistică montană descrisă reprezintă un model posibil pentru organizarea unei exploataţii agricole specifice zonei montane, din perspectiva dezvoltării durabile şi a pluriactivităţii în ruralul montan.
ART. 3 Ferma didactică agroturistică agromontană este echivalentă cu o gospodărie ţărănească etalon din zona montană, în care elevii pot efectua stagii de pregătire practică pe parcursul duratei de şcolarizare şi care este de dorit să deţină baza materială necesară pentru a se asigura toate condiţiile formării tuturor competenţelor profesionale.
CAP. II Organizarea fermei didactice agroturistice montane
ART. 4 Pentru unităţile de învăţământ aflate în zona montană, suprafaţa de teren agricol destinată fermei didactice este de minimum 15 ha. În cazul în care hrana animalelor din fermă nu poate fi asigurată din suprafaţa menţionată, unitatea de învăţământ poate solicita autorităţii locale primirea în folosinţă sau concesionarea unei suprafeţe suplimentare de fâneaţă.
ART. 5 În ferma didactică agroturistică agromontană încărcătura de unităţi vită mare (UMV) pe unitatea de suprafaţă agricolă va fi corelată cu normele Uniunii Europene referitoare la mediu.