ART. 1 Prezentul regulament se aplică personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor din aparatul propriu al Ministerului Justiţiei, precum şi din cadrul Institutului Naţional de Criminologie, potrivit dispoziţiilor
Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, denumit în continuare personal asimilat.
ART. 2 (1) Personalul asimilat, încadrat ca stagiar în cadrul Ministerului Justiţiei şi Institutului Naţional de Criminologie, efectuează un stagiu de un an, potrivit legii. (2) Perioada de stagiu începe din ziua în care personalul asimilat a fost numit pe post.
ART. 3 Personalul asimilat este obligat să continue pregătirea profesională pe toată durata stagiului.
ART. 4 (1) Conducerile compartimentelor din cadrul Ministerului Justiţiei, respectiv conducerea Institutului Naţional de Criminologie, sunt obligate să asigure condiţiile optime pentru desfăşurarea stagiului şi pregătirii personalului asimilat stagiar, în scopul însuşirii cunoştinţelor teoretice şi practice specifice activităţii pe care le desfăşoară. (2) În acest scop conducerile compartimentelor, respectiv conducerea Institutului Naţional de Criminologie, vor desemna la începutul perioadei de stagiu o persoană cu o pregătire profesională temeinică şi experienţă, care va coordona pregătirea personalului asimilat stagiar. (3) În perioada de stagiu personalul asimilat stagiar are dreptul să efectueze numai lucrările stabilite de conducătorul compartimentului în care îşi desfăşoară activitatea, respectiv de conducerea Institutului Naţional de Criminologie. (4) Lucrările efectuate de personalul asimilat stagiar sunt vizate de coordonatorul desemnat potrivit alin. (2). (5) Coordonatorul stagiarului întocmeşte la sfârşitul stagiului un referat de evaluare privind însuşirea de către acesta a cunoştinţelor practice specifice activităţii desfăşurate în cadrul compartimentului în care a fost numit.
ART. 5