Inapoi la Cautare

REGULAMENT 1 /1995


privind principiile şi organizarea avizării tehnice a sistemelor de plăti şi decontări fără numerar


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 31.03.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (31.03.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    1. Dispoziţii generale

    ART. 1

    În temeiul art. 2 din Legea nr. 33/1991 şi al art. 21 din Legea nr. 34/1991, Banca Naţionala a României emite prezentul regulament, al cărui obiect îl constituie principiile şi organizarea avizării tehnice a sistemelor de plati şi decontări fără numerar la Banca Naţionala a României.

    ART. 2

    Ca activitate de interes public desfăşurată prin conturi deschise la societăţile bancare autorizate de Banca Naţionala a României, denumite în continuare, pentru scopurile prezentului regulament, bănci, transferul de fonduri băneşti prin sisteme de plati şi decontări fără numerar este supus reglementării şi controlului Băncii Naţionale a României, precum şi avizării tehnice a sistemelor individuale de plati şi decontări fără numerar prin care serviciile de transfer de fonduri în forma scriptica sunt oferite publicului.

    Aceste servicii nu pot fi efectuate decît de către persoane juridice. Persoanele juridice, altele decît băncile, pot presta servicii de plati fără numerar, în condiţiile legii; numai după autorizarea acestora de către Banca Naţionala a României.

    ART. 3

    Un sistem de plati şi decontări fără numerar, denumit şi definit în continuare pentru scopul prezentului regulament drept sistem, cuprinde:

    a) instrumentele de plati fără numerar, reprezentind suporturi tehnice de date prin care intra şi ies informaţii din structura de prelucrare; se definesc prin specimen, creat şi actualizat ca referinţa de către operator la Autoritatea de Avizare Tehnica pentru toţi multiplii săi, individualizati prin momentul în timp şi alte date particulare cu care intră în structura de prelucrare;

    b) structura de prelucrare a informatiei de plati fără numerar reprezintă un sistem tehnico-economic de creare, intermediere, circulaţie şi valorificare a datelor printr-un ansamblu coerent şi definit în prealabil de operator, cuprinzând metode, tehnici şi proceduri de transfer, analiza, compunere, semnificare a datelor, efectuate prin infrastructuri de comunicare ordonată, transparente şi reconstituibile pentru operatori sau beneficiari, după caz;

    c) operatorul de plati fără numerar, care reprezintă responsabilul pentru activarea şi gestionarea structurii de prelucrare;

    d) beneficiarii, care reprezintă utilizatorii iniţiali, intermediari şi finali ai structurii de prelucrare;

    e) Autoritatea de Avizare Tehnica este Banca Naţionala a României, reprezentată prin Direcţia plati şi decontări bancare, imputernicita de Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României sa angajeze Banca Naţionala a României faţă de terţi pentru respectarea prezentului regulament, inclusiv prin control al personalului propriu, desfăşurat în bănci şi la sucursalele şi filialele acestora.

    2. Avizarea Tehnica a instrumentelor de plati fără numerar

    ART. 4
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic