Inapoi la Cautare

RAPORT din /2006


privind ajutoarele de stat acordate în România în perioada 2002-2004


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.06.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Doriti o forma actualizata , la zi (28.06.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC                                      CONSIDERATII GENERALE

    Prezentul Raport reprezinta o situaţie a nivelului, structurii şi tendintelor înregistrate în acordarea ajutoarelor de stat în tara noastra în perioada 2002-2004, fiind al saselea raport elaborat de România de la intrarea în vigoare a Legii nr. 143/1999 privind ajutorul de stat. Începând cu anul 2004, sarcina întocmirii acestui raport i-a revenit Consiliului Concurentei.

    Raportul a fost elaborat pe baza datelor şi informaţiilor cuprinse în raportarile anuale transmise de furnizorii de ajutor de stat în conformitate cu Regulamentul privind procedurile de raportare şi monitorizare, emis de Consiliul Concurentei şi publicat în M.O. nr. 443/18.05.2004. Începând cu anul 2005 a intrat în vigoare noul Regulament privind procedurile de raportare şi monitorizare a ajutoarelor de stat (publicat în M.O. nr. 564/01.06.2005) care prevede raportări trimestriale din partea furnizorilor (decalajul informaţiilor fiind de 3-4 luni, net îmbunătăţit comparativ cu perioada anterioara, de cel puţin un an, determinata de raportarile anuale prevăzute de vechiul Regulament).

    S-a urmarit obtinerea unui instrument statistic util pentru informarea tuturor părţilor interesate din tara (institutii publice, mediul de afaceri, institutii financiare, mass media, populatie, etc.), şi nu în ultimul rand a Comisiei Europene, cu date de actualitate privind ajutoarele de stat acordate în România în perioada analizata.

                                               *

    Incheierea negocierilor între România şi Uniunea Europeana la toate capitolele în decembrie 2004, a reprezentat un moment deosebit de important pentru Consiliul Concurentei, autoritate care administreaza Legea nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, republicată.

    Capitolul 6 - Politica în domeniul concurentei s-a numarat printre ultimele doua capitole de negocieri închise din punct de vedere tehnic şi juridic, alaturi de Capitolul 24 - Justiţie şi afaceri interne. Neactivarea clauzei de salvgardare referitoare la Capitolul 6 constituie, din octombrie 2005, o puternica motivatie pentru Consiliul Concurentei pentru intensificarea eforturilor de indeplinire a exigentelor Comisiei Europene, în vederea integrarii tarii noastre în Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

    Pornind de la progresele evidentiate precum şi de la recomandarile cuprinse în Raportul comprehensiv de monitorizare referitor la gradul de pregatire a României [...] pentru aderarea la Uniunea Europeana, dat publicităţii de Comisia Europeana în octombrie 2005, Consiliul Concurentei şi-a definitivat strategia premergatoare aderarii. Unul dintre principalele obiective îl reprezinta elaborarea, alaturi de factorii de decizie guvernamentali, a unei Strategii în domeniul ajutoarelor de stat, ce vor trebui directionate cu preponderenta spre principalele obiective orizontale, şi anume spre cercetare-dezvoltare, inovare, protectia mediului şi economisirea energiei, susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii, dezvoltarea regionala, crearea de noi locuri de muncă şi promovarea instruirii angajatilor.

    Aplicarea, anterior aderarii, a acquis-ului comunitar în domeniile concurentei şi ajutorului de stat, este necesară pentru adaptarea companiilor de stat şi a tuturor agentilor economici la presiunile concurentiale impuse de Piaţa interna a Uniunii Europene.

    Consiliul Concurentei depune eforturi susţinute în implementarea pro-activa a regulilor concurentei şi a celor în materia ajutorului de stat. Legea nr. 143/1999 privind ajutorul de stat, republicată, stabileste atribuţiile Consiliului Concurentei - ca autoritate administrativa autonoma în domeniul concurentei - în autorizarea, monitorizarea, inventarierea şi elaborarea rapoartelor privind ajutoarele de stat acordate în România.

    Ca urmare, Consiliul Concurentei are în momentul de faţa rolul determinant în aplicarea principiilor economice necesare mentinerii unui mediu concurential normal, fiind garantul unei piete deschise şi competitive.

    Amendamentele aduse Legii privind ajutorul de stat (în anii 2004 şi 2005) au ca menire îmbunătăţirea supravegherii şi controlului ajutoarelor de stat, evaluarea acestora şi a impactului lor pe piaţa, precum şi identificarea ajutoarelor de stat ilegale, acordate fără notificare şi autorizare prealabila.

    Desi ajutorul de stat este descris ca fiind "în egala măsura avantajos şi extrem de riscant" şi în principiu susceptibil sa distorsioneze concurenta, totusi, sunt admise exceptari în cazurile în care susţinerea publică are rezultate benefice asupra dezvoltării economice, în termenii interesului comun, şi nu afectează comertul dintre România şi Statele membre.

    Pentru evitarea oricărui posibil impact negativ ce ar decurge din acordarea ajutoarelor de stat şi pentru diminuarea efectelor distorsionante ale acestora, Consiliul Concurentei a transpus în legislatia naţionala instrumentele politicii comunitare, respectiv regulamentele şi instrucţiunile prin care se stabilesc condiţiile de autorizare a ajutoarelor de stat.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic