(2) Controlul vamal al transportului, la trecerea acestuia din România în Republica Moldova şi din Republica Moldova în România, se execută de către autorităţile competente, cu respectarea legislaţiei în vigoare în cele două state.
ART. 5 Transbordarea încărcăturilor sau transpunerea transporturilor militare feroviare se efectuează în staţiile Cristeşti Jijia sau Socola din România şi Ungheni din Republica Moldova, conform înţelegerilor convenite între cele două administraţii feroviare şi procesului tehnologic al activităţii staţiilor respective.
ART. 6 (1) Luarea în primire a transporturilor militare se execută de către: - garda părţii contractante romane în staţia de cale ferată Ungheni, pentru transporturile militare feroviare, şi în punctele de control Leuşeni sau Sculeni, pentru transporturile militare rutiere, atunci când urmează să păzească transporturile pe teritoriul României; - garda părţii contractante moldoveneşti în staţia de cale ferată Cristeşti Jijia, pentru transporturile militare feroviare, şi în punctele de control Albiţa sau Sculeni, pentru transporturile militare rutiere, atunci când urmează să păzească transporturile pe teritoriul Republicii Moldova. (2) Prin gardă se înţelege subunitatea înarmată însărcinata de către fiecare parte contractantă cu paza şi apărarea transporturilor militare de la luarea în primire şi până la predarea acestora. (3) Asigurarea materială a gărzii se face de către autorităţile însărcinate cu transporturile militare ale fiecărei părţi contractante. (4) Personalul gărzii îşi execută misiunea conform prevederilor legale în vigoare în armata ţării din care face parte. (5) Personalul gărzii însoţitoare poartă întreaga răspundere pentru integritatea şi securitatea încărcăturii pe tot parcursul pe care se efectuează deplasarea.
ART. 7 Pe timpul executării misiunii personalul gărzii transporturilor militare este obligat să respecte legislaţia statului primitor.
ART. 8 (1) Transportul armamentului, al muniţiei, al materialelor explozive, nucleare şi chimice periculoase se va face cu respectarea prevederilor acordurilor internaţionale la care cele două părţi contractante participă. Pe teritoriul sau fiecare parte contractantă va respecta prevederile legislaţiei naţionale, instrucţiunile şi normele proprii referitoare la manipularea şi transportul acestora.