CAP. I Prevederi generale
ART. 1 Programul naţional de asigurare a calităţii în domeniul securităţii aeronautice, denumit în continuare PNAC-SECA, stabileşte măsurile de monitorizare necesare pentru evaluarea, cu regularitate, a modului de implementare a Programului naţional de securitate aeronautică, denumit în continuare PNSA.
ART. 2 PNAC-SECA are următoarele obiective: a) de a verifica implementarea efectivă şi într-un mod eficient a măsurilor de securitate de către agenţii aeronautici civili români, operatorii aerieni străini care operează în România, precum şi de către toate celelalte entităţi, cărora, potrivit PNSA, le revin responsabilităţi în aplicarea unor măsuri de securitate aeronautică în perimetrul aeroporturilor civile; b) de a monitoriza nivelul conformităţii cu cerinţele PNSA; c) de a evalua viabilitatea PNSA.
ART. 3 În sensul prezentului PNAC-SECA, termenii şi definiţiile utilizate au următorul înţeles: a) audit de securitate - examinare aprofundată a tuturor aspectelor legate de măsurile şi procedurile de securitate, cu scopul de a determina dacă acestea sunt implementate în mod continuu şi la un standard acceptat; b) control - orice procedură sau proces utilizat pentru monitorizarea conformităţii la nivel naţional. Acest termen acoperă auditul de securitate, inspecţiile, evaluările, testele şi investigaţiile; c) deficienţă - neîndeplinirea cerinţelor de securitate aeronautică; d) evaluare - un studiu aprofundat al operaţiunilor în scopul determinării necesităţilor de securitate. Aceasta cuprinde identificarea vulnerabilităţilor care pot fi exploatate pentru comiterea unui act de intervenţie ilicită, cu toate că sunt implementate măsuri şi proceduri de securitate aeronautică, precum şi recomandarea unor măsuri de protecţie compensatorii pentru a face faţă riscului constatat şi care să fie proporţionale cu nivelul ameninţării;