Pentru a beneficia de dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative "produs montan", produsul agroalimentar trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute la art. 31 din
Regulamentul (UE) nr. 1.151/2012, cele prevăzute de
Regulamentul delegat (UE) nr. 665/2014 şi cele prevăzute în prezenta procedură.
ART. 3 În vederea dobândirii dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultative "produs montan", solicitantul depune o cerere, completată în conformitate cu modelul din anexa nr. 1, la direcţia pentru agricultură judeţeană, situată pe raza judeţului în care îşi desfăşoară activitatea, însoţită de caietul de sarcini completat conform modelului din anexa nr. 2, şi deschide Registrul special de autocontrol.
ART. 4 Direcţia pentru agricultură judeţeană înregistrează cererile în Registrul de control al produselor montane şi verifică caietul de sarcini şi documentele anexate.
ART. 5 (1) Reprezentanţii din cadrul direcţiei pentru agricultură judeţene special desemnaţi cu atribuţii în domeniul reglementat verifică dacă unitatea de producţie/locul de producţie se află în zona montană, conform prevederilor art. 1 lit. a). (2) În cazul în care unitatea de producţie/locul de producţie nu se încadrează în prevederile art. 1 lit. a), reprezentanţii direcţiei pentru agricultură judeţene resping cererea şi caietul de sarcini, consemnând acest lucru în Registrul de control al produselor montane. (3) În cazul în care unitatea de producţie/locul de producţie se încadrează în prevederile art. 1 lit. a), reprezentanţii direcţiei pentru agricultură judeţene verifică caietul de sarcini. (4) În situaţia în care în urma verificării caietului de sarcini se identifică neconformităţi referitoare la respectarea prevederilor prezentei proceduri şi/sau ale
Regulamentului (UE) nr. 1.151/2012 şi/sau ale
Regulamentului delegat (UE) nr. 665/2014, reprezentanţii direcţiei pentru agricultură judeţene, în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea acestuia, adresează o cerere solicitantului în vederea exprimării unor clarificări cu privire la neconformităţile constatate. (5) În cazul în care solicitantul nu depune completările cerute în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii solicitării, direcţia pentru agricultură judeţeană respinge caietul de sarcini ca fiind neconform şi comunică în scris solicitantului decizia de respingere a cererii, în termen de 3 zile lucrătoare.
ART. 6 (1) În situaţia în care se constată că documentaţia depusă corespunde prevederilor prezentei proceduri,
Regulamentului (UE) nr. 1.151/2012 şi
Regulamentului delegat (UE) nr. 665/2014, reprezentanţii direcţiei pentru agricultură judeţene verifică la faţa locului informaţiile prevăzute în caietul de sarcini şi din Registrul special de autocontrol, ţinut de către solicitant conform modelului din anexa nr. 3.