Inapoi la Cautare

PROCEDURĂ din /2006


a verificării valabilităţii codului de înregistrare în scopuri de TVA şi a datelor de identificare ale persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în celelalte state membre, de către persoane înregistrate în scopuri de TVA în România


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 29.06.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (29.06.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    1. În conformitate cu prevederile art. 143 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, livrarea intracomunitară de bunuri este scutită de TVA în cazul în care cumpărătorul furnizează vânzătorului un cod de înregistrare valabil în scopuri de TVA, atribuit de autorităţile fiscale din alt stat membru al Uniunii Europene.

    2. Verificarea valabilităţii codurilor de înregistrare în scopuri de TVA, furnizate vânzătorilor din România de către cumpărători din alte state membre, cade în sarcina vânzătorului; informaţiile obţinute ca urmare a solicitării de verificare au caracter informativ şi nu obligă în nici un fel furnizorul informaţiei.

    3. Persoanele înregistrate în scopuri de TVA în România pot verifica valabilitatea codurilor de înregistrare în scopuri de TVA şi a datelor de identificare ale persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în celelalte state membre, astfel:

    a) accesând pagina de internet a Comisiei Europene, la adresa: http://ec.europa.eu/taxation customs/vies/en/vieshome.htm, utilizând adresa: http://anaf.mfinante.ro/wps/portal/VIES.htm;

    b) transmiţând o solicitare, prin poşta electronică, la adresa/adresele menţionată/menţionate pe portalul A.N.A.F., utilizând: http://anaf.mfinante.ro/wps/portal/;

    c) transmiţând o solicitare în scris, prin poştă sau direct la registratura direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau a Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili.

    4. Solicitarea de verificare a valabilităţii codurilor de înregistrare în scopuri de TVA şi a datelor de identificare ale persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în celelalte state membre, denumită în continuare Solicitare de verificare, poate fi transmisă exclusiv de persoanele înregistrate în scopuri de TVA în România, direct sau printr-un reprezentant legal.

    5. Solicitarea de verificare transmisă prin mijloacele prevăzute la pct. 3 lit. b) şi c) se adresează, utilizându-se formularul tipizat prevăzut în anexa nr. 2, direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul fiscal solicitantul.

    6. În cazul solicitării de verificare transmise prin poştă electronică, formularul tipizat completat se va ataşa mesajului transmis de solicitant către adresa/adresele menţionată/menţionate pe portalul A.N.A.F., potrivit pct. 3 lit. b).

    7. În cazul în care codul de identificare fiscală completat de solicitant în formularul transmis unităţii fiscale este incorect, nu se va da curs solicitării.

    8. Verificarea corectitudinii datelor transmise de solicitant va fi realizată de către compartimentele cu atribuţii în domeniul schimbului de informaţii din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau al Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili, prin introducerea datelor într-o aplicaţie informatică, aplicaţie care va emite automat răspunsul la solicitarea de verificare, în formatul tipizat prevăzut în anexa nr. 3.

    9. Răspunsul la solicitarea de verificare va consta, în mod obligatoriu, în confirmarea sau infirmarea codului de TVA şi, în măsura în care statul membru emitent al codului de TVA respectiv a făcut publice aceste informaţii, şi a denumirii şi adresei persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în celelalte state membre, completate de solicitant; în cazul în care se constată că datele cunoscute de acesta şi transmise unităţii fiscale spre verificare sunt incorecte, unitatea fiscală nu va pune la dispoziţie contribuabilului român informaţiile corecte asupra contribuabilului din celălalt stat membru, care face obiectul verificării.

    10. Răspunsul la solicitarea de verificare a valabilităţii codurilor de înregistrare în scopuri de TVA şi a datelor de identificare a persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în celelalte state membre va fi transmis solicitantului, în termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării solicitării, la adresa poştală sau de poştă electronică completată de contribuabil în formularul de solicitare, în funcţie de modalitatea prin care aceasta a fost transmisă organului fiscal.

                                   ---------
1  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic