Inapoi la Cautare

PRECIZĂRI din /2014


privind întocmirea şi actualizarea inventarului centralizat al bunurilor imobile proprietate privată a statului şi a drepturilor reale supuse inventarierii


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.03.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (28.03.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC



    1. Obligaţia efectuării inventarierii revine instituţiilor publice centrale şi locale, regiilor autonome, societăţilor, companiilor naţionale, institutelor de cercetare-dezvoltare, societăţilor cooperatiste, asociaţiilor, fundaţiilor şi altor asemenea, persoanelor fizice care desfăşoară activităţi producătoare de venituri, persoanelor fizice cărora li s-au atribuit în mod direct un drept real, altul decât cel de proprietate, asupra bunurilor imobile care alcătuiesc domeniul privat al statului, de către titularul dreptului de proprietate, conform legii, denumite în continuare entităţi.

    2. Bunurile şi drepturile supuse inventarierii sunt:

    a) terenurile şi construcţiile asupra cărora statul are un drept de proprietate privată, denumite în continuare bunuri imobile proprietate privată a statului;

    b) drepturile reale enumerate la art. 551 pct. 2-11 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, deţinute de stat asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea privată, alta decât cea a statului;

    c) drepturile reale enumerate la art. 551 pct. 2-11 din Legea nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare, deţinute de persoane fizice ori persoane juridice de drept privat asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea privată a statului.

    3.1. Bunurile imobile în curs de execuţie aparţinând domeniului privat al statului, realizate de către entităţi în regie proprie sau în antrepriză, se trec în categoria bunurilor imobile finalizate şi în inventarul bunurilor imobile proprietate privată a statului, după recepţia, darea în folosinţă sau punerea în funcţiune a acestora, după caz.

    3.2. Bunurile imobile finalizate, realizate din fonduri publice şi care, potrivit legii, aparţin domeniului privat al statului, vor fi cuprinse în inventarul bunurilor din domeniul privat al statului cu valoarea corespunzătoare fondurilor publice utilizate pentru finalizare în baza actului de atestare a dreptului de proprietate.

    3.3. Bunurile imobile finalizate, realizate din sursele proprii de finanţare ale entităţii, vor fi cuprinse în inventarul bunurilor din domeniul privat al statului după recuperarea amortizării investiţiei, respectiv la expirarea duratei normale de utilizare, a contractului de concesiune sau de închiriere, după caz, potrivit prevederilor legale în vigoare, în baza actului de atestare a dreptului de proprietate.

    3.4. Lucrările de investiţii care nu se mai execută, fiind sistate sau abandonate, se înscriu în inventarul centralizat al statului după sistarea sau abandonarea acestora şi se menţin în inventar pe toată perioada în care se menţine această stare.

    4.1. La întocmirea inventarului bunurilor imobile proprietate privată a statului şi a drepturilor reale supuse inventarierii se vor avea în vedere şi prevederile Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii.

    4.2. În condiţiile în care autorităţile administraţiei publice locale identifică, pe raza teritorial-administrativă a acestora, bunuri imobile care alcătuiesc domeniul privat al statului şi pentru care nu sunt cunoscute entităţile cărora li s-au atribuit în mod direct un drept real, altul decât cel de proprietate, vor întocmi un inventar separat pentru acestea.

    4.3. Inventarul bunurilor din domeniul privat al statului şi al drepturilor reale supuse inventarierii cuprinde obligatoriu minimum datele înscrise în anexa nr. 1, completate şi clasificate conform anexei nr. 2.

    4.4. Bunurile imobile aflate în domeniul privat al statului sunt înscrise în inventarul centralizat la valoarea de inventar şi valoarea contabilă netă, stabilită conform prevederilor legale.

    5.1. Entităţile sunt obligate să transmită Ministerului Finanţelor Publice datele necesare pentru actualizarea anuală a inventarului centralizat, până la data depunerii situaţiilor financiare anuale/raportărilor contabile, după caz, aferente exerciţiului financiar încheiat, folosind serviciile informatice puse la dispoziţie de Ministerul Finanţelor Publice în conformitate cu prezentul ordin.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

  • Telefon:
    (0233) 211 020 / (0233) 218 110
  • E-mail:
    office@ctce.ro
  • Adresa:
    Bd. Decebal, nr. 32
    610076, Piatra Neamt, Neamt
    Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic