Inapoi la Cautare

PRECIZĂRI din /1995


privind masurile referitoare la întocmirea bilanţurilor contabile pe anul 1994 la agenţii economici


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.03.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (28.03.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    În conformitate cu art. 11 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, administratorii regiilor autonome şi ai societatilor comerciale cu capital de stat şi privat, precum şi celelalte persoane prevăzute la art. 1 din lege raspund de organizarea şi tinerea contabilitatii potrivit dispoziţiilor legale.

    Pentru incheierea corecta a exercitiului financiar pe anul 1994, agentii economici, indiferent de forma de proprietate, vor lua urmatoarele măsuri:

    1. Definitivarea inventarierii tuturor elementelor patrimoniale, precum şi a bunurilor deţinute cu orice titlu apartinind altor persoane juridice şi fizice, stabilirea rezultatelor inventarierii, inregistrarea în contabilitate şi reflectarea acestora în bilantul contabil pe anul 1994, conform Legii contabilitatii nr. 82/1991 şi regulamentului de aplicare a acesteia (aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 704/1993).

    2. Inregistrarea cronologica şi sistematica în contabilitate a tuturor documentelor justificative privind bunurile mobile şi imobile, disponibilitatile banesti, titlurile de valoare, drepturile şi oblibaţiile, precum şi a miscarilor şi modificarilor intervenite în urma operaţiunilor patrimoniale efectuate, a veniturilor, cheltuielilor şi rezultatelor obtinute.

    În acest scop, se va urmări ca toate operaţiunile contabile efectuate să fie consemnate în documente legale, iar acestea să fie înregistrate în conturile sintetice şi analitice în vederea verificării concordantei datelor înregistrate în aceste evidente şi clarificarii diferentelor constatate.

    Inscrisurile care stau la baza înregistrărilor în contabilitate pot dobindi calitatea de document justificativ numai în cazurile în care furnizeaza toate informaţiile prevăzute de normele legale în vigoare.

    Inscrisurile provenite din relatiile de vinzare-cumparare şi din prestări de servicii cu persoane fizice trebuie să conţină toate elementele de identificare a persoanei respective (nume şi prenume, seria şi numărul actului de identitate, adresa completa, suma achitata, impozitele calculate şi reţinute conform legii).

    3. Analiza continutului soldurilor conturilor contabile, în sensul că acestea sa reflecte operaţiunile reale, efectuate şi înregistrate în contabilitate pe bază de documente justificative, conform Normelor metodologice de utilizare a conturilor contabile în vigoare de la data de 1 ianuarie 1994 (aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 704/1993).

    Cu aceasta ocazie se va urmări clarificarea sumelor ce se mentin nejustificate în soldul unor conturi din activul şi pasivul bilantului contabil, cum sunt:

    a) Conturile 401 "Furnizori", 404 "Furnizori de imobilizari". 408 "Furnizori - facturi nesosite", 409 "Furnizori-debitori", 411 "Clienti", 416 "Clienti incerti", 418 "Clienti - facturi de întocmit", 419 "Clienti-creditori", 461 "Debitori diversi", 462 "Creditori diversi", urmarindu-se achitarea obligaţiilor faţă de furnizori şi creditori, precum şi incasarea creanţelor în lei şi în valută.

    În situaţia existentei de creante şi datorii la acelasi agent economic, se poate proceda la regularizare pe bază de proces-verbal, incheiat între părţi, stabilindu-se diferentele de platit sau de incasat, după caz.

    În cazurile în care, în urma inventarierii, se constata imposibilitatea incasarii unor creante ca urmare a insolvabilitatii sau disparitiei clientilor sau debitorilor, pe baza documentelor emise de organele în drept (justiţie, politie etc.), se va proceda la constituirea provizioanelor pentru deprecierea creanţelor, în conformitate cu prevederile pct. 85 din Regulamentul de aplicare a Legii contabilitatii nr. 82/1991 şi ale Normelor metodologice de utilizare a conturilor contabile. Aceste provizioane nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal.

    b) Contul 447 "Fonduri speciale - taxe şi varsaminte asimilate", la analiza caruia se va asigura determinarea corecta a obligaţiilor faţă de fondurile speciale, conform anexei nr. 1 la prezentele precizări.

    Sumele virate în plus la Fondul special pentru agricultura, care urmeaza a fi recuperate potrivit Precizarilor comune ale Ministerului Finanţelor şi Ministerului Agriculturii şi Alimentatiei nr. 91.112/54.910/1994, se vor evidentia în debitul contului 461 "Debitori diversi" prin creditul contului 635 "Cheltuieli cu alte impozite, taxe şi varsaminte asimilate".

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic