Inapoi la Cautare

PR-LEGE 782 /2006


privind Proiectul de lege de revizuire a Constituţiei României


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 27.11.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (27.11.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    EXPUNERE DE MOTIVE

    În conformitate cu art. 16 pct. 1 al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, adoptata de Adunarea Generală a Organizaţiei Natiunilor Unite în data de 10 decembrie 1948, "barbatul şi femeia au dreptul de a se căsători şi de a intemeia o familie", iar pct. 3 al aceluiasi articol prevede că "familia constituie elementul natural şi fundamental al societatii şi are dreptul la ocrotire din partea societatii şi a statului".

    Convenţia Europeana a Drepturilor Omului, adoptata de Consiliul Europei la 4 noiembrie 1950, prevede la art. 12 ca "începând cu vârsta stabilita prin lege, barbatul şi femeia au dreptul de a se căsători şi de a intemeia o familie conform legislaţiei naţionale ce reglementeaza exercitarea acestui drept".

    Dreptul international şi Constitutia Uniunii Europene (art. II-9) permit statelor suverane sa reglementeze căsătoria, dreptul la căsătorie şi alte aspecte ale căsătoriei în conformitate cu legile naţionale.

    Convenţia Europeana pentru apararea drepturilor şi a libertatilor fundamentale ale omului prevede la art. 8 alin. 1 şi 2 ca: "orice persoană are dreptul la respectarea vietii sale private şi de familie, a domiciliului sau şi a corespondentei sale; nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decat în măsura în care acest amestec este în acord cu legea şi dacă constituie o măsura care, intr-o societate democratica, este necesară (legitima) pentru securitatea naţionala, siguranţa publică, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protejarea sănătăţii sau a moralei, ori protejarea drepturilor şi libertatilor altora".

    Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg a interpretat Convenţia Europeana pentru apararea drepturilor şi a libertatilor fundamentale ale omului, în speta art. 8 alin. 2, în sensul că menţinerea şi promovarea vietii de familie traditionale este un obiectiv legitim al societatii, deci o măsura necesară pentru societate.

    În Statele Unite ale Americii se desfăşoară în prezent acţiuni în sensul amendarii constitutiilor statelor constituante în vederea mentinerii şi promovarii familiei traditionale (de exemplu: Texas, Louisiana, Oklahoma, Missouri, Ohio, Oregon, Kentucky etc.). În doar 2 ani 19 state din America au revizuit constitutiile de stat nepermitand căsătoriile între persoane de acelasi sex.

    Desi în prezent Constitutia României nu defineste căsătoria, potrivit art. 1 şi urmatoarele din Codul familiei aceasta reprezinta uniunea liber consimtita dintre un barbat şi o femeie, incheiata potrivit legii în scopul intemeierii unei familii.

    De asemenea, potrivit art. 1 alin. 1 şi 2 din Codul familiei "în România statul ocroteste familia; el sprijina, prin măsuri economice şi sociale, dezvoltarea şi consolidarea familiei; statul apara interesele mamei şi copilului şi manifesta deosebită grija pentru cresterea şi educarea tinerei generatii".

    Art. 5 din Codul familiei care consacra principiul monogamiei prevede că "este oprit să se casatoreasca barbatul care este căsătorit şi femeia care este căsătorita". Acest principiu reprezinta consacrarea legislativa a unei traditii indelungate, expresie a structurii spirituale şi a credintei crestine a poporului român.

    Tendintele şi manifestarile izolate care submineaza familia nu sunt în concordanta cu traditia, cultura şi credinta crestina ca valori fundamentale ale poporului român.

    Familia este mostenirea naţionala a românilor. Familia a dat nastere poporului român şi a asigurat supravietuirea biologica a românilor de la momentul în care au fost menţionaţi în istorie. În mod traditional românii nu au practicat poligamia şi nicio varianta a căsătoriei decat cea monogama între un barbat şi o femeie.

    Poporul român este un popor crestin inca de la aparitia sa în istorie, aceasta fiind una dintre trasaturile sale definitorii, iar familia constituita conform actualelor reglementari din Codul familiei este expresia acestei credinte. Este motivul pentru care sondajele de opinie au aratat şi arata ca poporul român are cea mai mare incredere în biserica. Reputatia fundamentala a românilor în tarile în care au emigrat şi un lucru pentru care sunt apreciati este orientarea spre valorile familiale şi familiile compacte pe care le constituie.

    Mileniul III este mileniul globalizarii, în care grupuri umane, etnice, lingvistice îşi pierd identitatea. Institutia fundamentala care asigura supravietuirea biologica, lingvistica, precum şi a valorilor naţionale este familia. Familia este aceea care asigura continuitatea vietii şi a valorilor unei natiuni.

    Societăţile care nu au respectat şi promovat legile naturale de formare, dezvoltare şi ocrotire a familiei au disparut sau au fost absorbite de alte grupuri umane sau societăţi care le-au respectat.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic