Văzând Referatul de aprobare nr. 442 din 21 mai 2020 al Direcţiei generale siguranţa alimentelor, având în vedere prevederile
Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi prevederile
art. 10 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prevederile
art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin
Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, în conformitate cu prevederile
Hotărârii Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, aprobată cu modificări şi completări prin
Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020, şi necesitatea adoptării unor măsuri specifice de relaxare a restricţiilor impuse la nivelul unităţilor de alimentaţie publică, ca urmare a instituirii stării de alertă, ţinând cont de prevederile
Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 178/2002/CE de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 31 din 1 februarie 2002, cu amendamentele ulterioare, ale
Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 139/1 din 30 aprilie 2004, cu amendamentele ulterioare, ale
Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 853/2004/CE de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 139/55 din 30 aprilie 2004, cu amendamentele ulterioare, ale
Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 625/2017/UE privind controalele oficiale şi alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecţie a plantelor, de modificare a
Regulamentelor (CE) nr. 999/2001,
(CE) nr. 396/2005,
(CE) nr. 1.069/2009,
(CE) nr. 1.107/2009,
(UE) nr. 1.151/2012,
(UE) nr. 652/2014,
(UE) 2016/429 şi
(UE) 2016/2.031 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, a
Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 şi
(CE) nr. 1.099/2009 ale Consiliului şi a
Directivelor 98/58/CE,
1999/74/CE,
2007/43/CE,
2008/119/CE şi
2008/120/CE ale Consiliului şi de abrogare a
Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 şi
(CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, precum şi a
Directivelor 89/608/CEE,
89/662/CEE,
90/425/CEE,
91/496/CEE,
96/23/CE,
96/93/CE şi
97/78/CE ale Consiliului şi a
Deciziei 92/438/CEE a Consiliului, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 95/1 din 7 aprilie 2017, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor
art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi al prevederilor
art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emit următorul ordin:
ART. 1 Se aprobă
Norma privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pe perioada stării de alertă în unităţile de alimentaţie publică, prevăzută în
anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
ART. 2 Operatorii economici care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică, direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.