Având în vedere prevederile lit. b), c) şi d) ale
art. 5 din Hotărârea Guvernului nr. 1.006/2004 privind organizarea pieţei pentru cereale, cu modificările ulterioare, vazand Referatul de aprobare nr. 78.097 al Direcţiei generale elaborare strategii politici sectoriale şi pe piaţa, în temeiul prevederilor
Hotărârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:
ART. 1 Se aprobă Normele metodologice privind procedurile de aplicare a sistemului de intervenţie pe piaţa cerealelor, care cuprind condiţiile minime de calitate şi cantitate pe care cerealele trebuie să le îndeplinească pentru a fi eligibile la intervenţie, criteriile de stabilire a indicilor de corectie ai preţului de intervenţie şi mecanismele economico-financiare de preluare a cerealelor la intervenţie.
ART. 2 (1) În perioada prevăzută la alin. (2) al
art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 1.006/2004 privind organizarea pieţei pentru cereale, producătorii agricoli de cereale pot oferi pentru achizitionare la intervenţie loturi omogene de minimum 80 tone grâu comun, orz, porumb şi sorg şi 10 tone grâu dur, recoltate din producţia interna. (2) Agenţia de Plati şi Intervenţie pentru Agricultura, denumita în continuare Agenţie, poate stabili prin procedurile de preluare a cerealelor la intervenţie o cantitate minima a loturilor de cereale oferite, superioară celei prevăzute la alin. (1).
ART. 3 (1) Pentru a fi acceptate la intervenţie, cerealele trebuie să fie sanatoase, curate şi de o calitate corespunzătoare în vederea comercializării. (2) Cerealele vor fi considerate sanatoase, curate şi de o calitate corespunzătoare pentru comercializare dacă au culoare caracteristica grupei din care fac parte, dacă nu prezintă mirosuri neobisnuite şi daunatori vii (inclusiv acarieni) în orice stadiu de dezvoltare a acestora, dacă corespund condiţiilor minime de calitate prevăzute în anexa nr. 1 şi dacă nivelurile contaminantilor, inclusiv radioactivitatea, nu depăşesc nivelurile maxime admise prin regulamentele Comisiei Europene (CE). Nivelul maxim admisibil de contaminanti nu trebuie să depăşească: - pentru grâu comun şi grâu dur, nivelurile maxime admise sunt stabilite prin Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 315/1993, iar în ceea ce priveşte cerinţele nivelului de toxine cauzate de Fusarium, acestea sunt prevăzute la art. 2.4-2.7 din anexa nr. 1 la Regulamentul Comisiei (CE) nr. 466/2001;