În temeiul
Legii bugetului de stat pe anul 2006 nr. 379/2005, al
Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, al
Hotărârii Guvernului nr. 706/2006 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile comune internaţionale ale medicamentelor din Nomenclatorul medicamentelor de uz uman, de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, şi al
Hotărârii Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, vazand Referatul de aprobare nr. 595/2006 al Ministerului Sănătăţii Publice şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 2.079/2006, ministrul sănătăţii publice şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate emit următorul ordin:
ART. 1 (1) Se aprobă derularea programului naţional cu scop curativ, respectiv a subprogramelor, denumite în continuare program, respectiv subprograme, finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, gestionat de Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate, în anul 2006. (2) Se aprobă Normele metodologice de organizare, finanţare, monitorizare şi control al programului/subprogramelor finanţate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, precum şi sistemul de raportare a indicatorilor specifici, în anul 2006, prevăzute în anexa nr. I.
ART. 2 (1) Programul finanţat din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate are ca scop îmbunătăţirea stării de sănătate şi creşterea sperantei de viaţa a bolnavilor cu afecţiuni cu risc crescut. (2) Programul, respectiv subprogramele finanţate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, sumele aferente acestora, scopul, obiectivele, criteriile de eligibilitate stabilite de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii Publice, indicatorii specifici de monitorizare (fizici şi de eficienta) şi natura cheltuielilor sunt prevăzute în anexa nr. II. (3) Unităţile sanitare prin care se derulează programul, respectiv subprogramele prevăzute la alin. (2), sunt nominalizate de ministerele în subordinea cărora funcţionează şi aprobate de Ministerul Sănătăţii Publice şi sunt prevăzute în anexa nr. III.
ART. 3 (1) Sumele alocate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru finanţarea subprogramelor se utilizează pentru asigurarea în spital şi în ambulatoriu a unor medicamente şi materiale sanitare specifice unor boli cronice cu risc crescut şi pentru asigurarea serviciilor de supleere renala (inclusiv medicamente şi/sau materiale sanitare specifice). (2) Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate va estima numărul de bolnavi care urmează să fie beneficiari ai fiecărui subprogram, în funcţie de propunerile comisiilor de specialitate (numărul de bolnavi eligibili, tendinta morbiditatii specifice, terapia specifică) şi de nivelul sumelor aprobate pentru medicamente şi materiale sanitare specifice, respectiv servicii de supleere a funcţiei renale, ce se achiziţionează pentru subprograme.
ART. 4