În baza
Hotărârii Guvernului nr. 454/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Comerţului; luând în considerare ca, prin
Legea nr. 133/1994 (publicată în Monitorul Oficial nr. 360 şi 360 bis din 27 decembrie 1994), România a acceptat rezultatele Rundei Uruguay; având în vedere ca prin obligaţiile asumate, ca membru originar al Organizaţiei Mondiale de Comerţ, România s-a angajat sa deschidă, pentru unele produse agro-alimentare, contingente de acces curent; considerând ca este necesar să se asigure un tratament nediscriminatoriu pentru importatorii din România, în ceea ce priveşte accesul la aceste contingente, până la epuizarea acestora; ministrul comerţului emite următorul ORDIN:
ART. 1 1. Pentru perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 1996 pentru produsele agricole menţionate în anexa nr. I, se deschid contingente tarifare de import, la nivelul de taxe vamale corespunzător regimului de acces curent în conformitate cu angajamentele în domeniul tarifar asumate de România în Runda Uruguay. 2. Admiterea la import a mărfurilor în cadrul acestui regim, se va face numai în baza Certificatului de acces curent, prevăzut în anexa nr. II.
ART. 2 Alocarea de cote în cadrul contingentelor tarifare menţionate la articolul 1 (1) este asigurata de Ministerul Comerţului - Direcţia Generală de Integrare şi Relaţii Multilaterale.
ART. 3 1. Pentru admiterea importurilor în care regimul la care se referă articolul 1 (1), operatorii economici importatori din România, ai produselor care fac obiectul prezentului ordin, vor solicita alocarea de cote, la Direcţia Generală de Integrare şi Relaţii Multilaterale. În acest scop, importatorii vor completa şi prezenta un Certificat de acces curent, conform formularului din anexa nr. II. Formularele vor fi completate de către operatorii economici importatori interesaţi cu toate datele şi informaţiile solicitate prin acest document, cu excepţia casutelor rezervate pentru viza autorităţilor abilitate sa elibereze Certificatele de acces curent (casutele 2 şi 8 din formular) şi vor fi însoţite de o copie a documentului de transport (care să ateste expedierea mărfurilor) şi de o copie a certificatului de origine (care să probeze originea mărfurilor în una din ţările membre OMC). Răspunderea pentru veridicitatea datelor şi informaţiilor înscrise în formulare revine importatorilor solicitanţi.