Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţia fitosanitara, poate stabili atunci când este necesar prevederi suplimentare sau mai stricte pentru a combate boala raia neagra a cartofului sau pentru a preveni răspândirea acesteia.
ART. 10 (1) Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţia fitosanitara, va comunică Comisiei Europene, înainte de data de 1 ianuarie a fiecărui an, o lista cu toate soiurile de cartof acceptate pentru comercializare şi descoperite prin investigatie oficială ca fiind rezistente la Synchytrium endobioticum. Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţia fitosanitara, va menţiona rasele la care soiurile sunt rezistente. (2) Comisia Europeană va asigura, pe baza comunicărilor făcute de statele membre, publicarea în fiecare an a unei liste cu soiurile rezistente, dacă este posibil înainte de data de 1 februarie.
ART. 11 Contaminarea cu Synchytrium endobioticum şi rezistenta soiurilor de cartof la acest organism vor fi determinate prin metode corespunzătoare, la care statele membre nu ridica nicio obiectie.
ART. 12 Prezentul ordin transpune prevederile
Directivei Consiliului 69/464/CEE din 8 decembrie 1969 privind combaterea raiei negre a cartofului.
ART. 13 Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data publicării, cu excepţia art. 10 şi 11 care vor intra în vigoare la data aderării României la Uniunea Europeană.
ART. 14 De la data intrării în vigoare a prezentului ordin se abroga
Ordinul ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 28/1999 privind măsurile pentru prevenirea răspândirii şi diminuarea pagubelor produse de raia neagra a cartofului, produsă de ciuperca Synchytrium endobioticum (Schilb.) Perc., publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 486 din 8 octombrie 1999.