În parcelele contaminate: a) niciun fel de cartof nu poate fi cultivat; b) nicio planta destinată replantarii nu poate fi cultivată, păstrată în sol sau în alt mod.
ART. 5 (1) În zona de siguranţă cartofii pot fi cultivati numai dacă aceştia sunt dintr-un soi care este rezistent la rasele de Synchytrium endobioticum, găsite în parcela contaminata. (2) Un soi de cartof este considerat ca fiind rezistent la o anumită rasa de Synchytrium endobioticum atunci când acesta reactioneaza la contaminarea cu agentul patogen din acea rasa, astfel încât nu exista niciun pericol de infectie secundară.
ART. 6 Măsurile luate pentru combaterea bolii raia neagra a cartofului sau pentru prevenirea răspândirii acesteia sunt revocate în situaţia în care ciuperca Synchytrium endobioticum nu mai este gasita ca fiind prezenta.
ART. 7 Este interzisă deţinerea culturilor de Synchytrium endobioticum.
ART. 8 Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţia fitosanitara, poate autoriza derogări de la măsurile prevăzute la art. 3, 4, 5 şi 7 pentru scopuri ştiinţifice, teste şi lucrări de selecţie, cu condiţia ca aceste derogări sa nu prejudicieze combaterea bolii raia neagra a cartofului şi sa nu creeze niciun risc de răspândire a acestei boli.
ART. 9