În temeiul prevederilor
art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantina dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, aprobată cu modificări prin
Legea nr. 214/2001, vazand Referatul de aprobare nr. 95.292 din 22 august 2006 al Direcţiei fitosanitare din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, în temeiul
Hotărârii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.
ART. 1 Prezentul ordin stabileşte minimum de măsuri care trebuie luate în România pentru combaterea bolii raia neagra a cartofului şi pentru prevenirea răspândirii acestei boli criptogamice.
ART. 2 (1) Atunci când se constata apariţia ciupercii Synchytrium endobioticum, agentul patogen al raiei negre a cartofului, inspectorii din cadrul unităţilor fitosanitare vor delimita parcela contaminata şi o zona de siguranţă suficient de larga pentru a se asigura protecţia suprafeţelor invecinate. (2) O parcela este considerată ca fiind contaminata atunci când simptomele raiei negre a cartofului au fost găsite pe cel puţin o planta din acea parcela.
ART. 3 Tuberculii de cartof şi vrejii care provin din parcele contaminate vor fi trataţi astfel încât organismul daunator să fie distrus. Dacă nu mai este posibil să se determine locul din care provin tuberculii şi vrejii contaminati, întreaga cantitate în care au fost gasiti tuberculii sau vrejii contaminati trebuie tratata.
ART. 4