În scopul reducerii numărului de accidente de circulaţie şi a consecinţelor acestora, al necesităţii de a adopta măsuri de prevenire în sensul realizării unui grad sporit de siguranţă a circulaţiei rutiere, în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 452/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, ministrul transporturilor emite următorul ordin:
ART. 1 Agenţii economici deţinători de parc auto din România vor lua măsurile necesare pentru cunoaşterea, aplicarea şi respectarea normelor legale, a ordinelor şi instrucţiunilor care reglementează circulaţia autovehiculelor, de către salariaţii cu atribuţii care concura la siguranţa circulaţiei, astfel încât transporturile auto să se efectueze în deplina siguranţa prin eliminarea cauzelor generatoare de evenimente rutiere. În acest scop se vor lua măsuri privind: a) selecţionarea, pe baza competentei profesionale, a personalului care se încadrează în funcţii ce concura la siguranţa circulaţiei (anexa nr. 1); b) instruirea şi informarea salariaţilor cu atribuţii care concura la siguranţa circulaţiei, cu privire la măsurile de prevenire şi, respectiv, la consecinţele accidentelor de circulaţie (anexa nr. 2); c) organizarea activităţii de efectuare în termen a inspecţiilor tehnice periodice la autovehicule şi remorci, conform Hotărârii Guvernului nr. 594/1991; d) verificarea, înainte de plecarea în cursa, a capacităţii de muncă, precum şi a respectării regimului de lucru pentru soferii care conduc autovehiculele ce executa transporturi pe bază de licenţe conform Hotărârii Guvernului nr. 223/1992, republicată, şi Ordinul ministrului transporturilor nr. 582/1992; e) tratarea cu exigenta a tuturor accidentelor de circulaţie, a oricăror nereguli care puteau favoriza producerea acestora, luindu-se măsurile necesare inlaturarii cauzelor care le-au provocat; f) existenta, la bordul fiecărui autovehicul, a documentelor de transport stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 223/1992, republicată, şi prin Ordinul ministrului transportului nr. 585/1992; g) respectarea prescripţiilor cu privire la transport, manipulare, semnalizare, precum şi a condiţiilor specifice de efectuare a transporturilor agabaritice şi cu tonaje deosebite; h) efectuarea de analize semestriale cu privire la siguranţa circulaţiei, dinamica accidentelor de circulaţie pe cauze şi adoptarea de măsuri care să conducă la ameliorarea situaţiei.
ART. 2 Clasificarea, cercetarea şi tratarea accidentelor de circulaţie se fac potrivit normelor cuprinse în anexa nr. 3.