ORDIN 235 /2011
privind aprobarea specificaţiilor tehnice ale produselor alimentare de bază care fac obiectul Programului guvernamental de sprijin pentru pensionari "Coşul de solidaritate"
Puteti sa consultati o forma actualizata la data 25.05.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.
Cumparati Actul varianta DOC
ACCES RESTRICTIONAT

Si poti avea acces la: |
|
ACCES RESTRICTIONAT

Si poti avea acces la: |
|
ACCES RESTRICTIONAT

Si poti avea acces la: |
|
ACCES RESTRICTIONAT

Si poti avea acces la: |
|
ACCES RESTRICTIONAT

Si poti avea acces la: |
|
NOTĂ: În făina de grâu nu se admite prezenţa insectelor sau a acarienilor în niciun stadiu de dezvoltare. 1.2. Proprietăţi fizice şi chimice
*Font 8*
┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Condiţii de calitate │
│ ├───────────────────────┬────────────────────────┬───────────────────┬──────────────────┤
│ │ Grupa făină albă │ Grupa făină semialbă │Grupa făină neagră │ Grupa făină │
│Caracteristici│ │ │ │ dietetică │
│ ├───┬──────────┬───┬────┼────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ │Tip│Superioară│Tip│Tip │ Făină semialbă │ Făină neagră │ Făină dietetică │
│ │480│ Tip 000 │550│650 │ │ │ │
├──────────────┼───┴──────────┴───┴────┼────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ Culoare - │Alb-gălbuie cu nuanţă │Alb-gălbuie cu nuanţă │Cenuşiu-deschis, cu│Roşcată, conţinând│
│ aspect │slab-cenuşie şi cu │cenuşie şi urme vizibile│nuanţă alb-gălbuie,│particule de │
│ │particule fine de │de tărâţe │conţinând particule│tărâţe şi │
│ │tărâţe │ │de tărâţe │endosperm │
├──────────────┼───────────────────────┴────────────────────────┴───────────────────┴──────────────────┤
│ Miros │Plăcut, specific făinii, fără miros de mucegai, de încins sau alt miros străin │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Gust │Normal, puţin dulceag, nici amar, nici acru, fără scrâşnet la mestecare (datorită │
│ │impurităţilor minerale: pământ, nisip etc.). │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
2. Zahar 2.1. Proprietăţi organoleptice Zahăr cristal
*Font 7*
┌───────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Condiţii de calitate │
│ ├─────────────────────────┬────────────────────────┬───────────────────┬──────────────────┤
│ Caracteristici │ Grupa făină albă │ Grupa făină semialbă │Grupa făină neagră │ Grupa făină │
│ │ │ │ │ dietetică │
│ ├────┬──────────┬────┬────┼────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ │Tip │Superioară│Tip │Tip │ Făină semialbă │ Făină neagră │ Făină dietetică │
│ │480 │ Tip 000 │550 │650 │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼────┼──────────┼────┼────┼────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│Umiditate, %, maximum │14,5│ 14,5 │14,5│14,5│ 14,5 │ 14,5 │ 14,5 │
├───────────────────────────────────┼────┼──────────┼────┼────┼────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│Aciditate, grade, maximum │ 2,2│ 2,2 │ 2,2│ 2,8│ 3,2 │ 5 │ 5 │
├───────────────────────────────────┼────┼──────────┼────┼────┼────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│Conţinut de cenuşă raportat la │0,48│ 0,48 │0,55│0,65│ 0,66-0,90 │ 0,91-1,40 │ 1,41-2,2 │
│substanţa uscată, %, maximum │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼────┼──────────┼────┼────┼────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│Conţinut în cenuşă insolubilă în │ 0,2│ 0,2 │ 0,2│ 0,2│ 0,2 │ 0,2 │ 0,2 │
│HCl 10%, %, maximum │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────┬──────────────┼────┼──────────┼────┼────┼────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────┤
│ │sub formă de │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │
│ │pulbere, g/kg │ │ │ │ │ │ │ │
│Impurităţi metalice ├──────────────┼────┴──────────┴────┴────┴────────────────────────┴───────────────────┴──────────────────┤
│ │sub formă de │ lipsă │
│ │aşchii │ │
├────────────────────┴──────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Conţinut de gluten umed, %, minimum│ în funcţie de cerinţele tehnologice │
├───────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Indice de deformare a glutenului, │ în funcţie de cerinţele tehnologice │
│milimetri │ │
├───────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Conţinut de substanţe proteice │ în funcţie de cerinţele tehnologice │
│raportat la substanţa uscată, %, │ │
│minimum │ │
├───────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Indice de cădere, secunde, minimum │ în funcţie de cerinţele tehnologice │
├───────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Indice Zeleny │ în funcţie de cerinţele tehnologice │
├───────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Granulaţie, % │ în funcţie de cerinţele tehnologice │
└───────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
2.2. Proprietăţi fizice şi chimice
*Font 9*
┌──────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┬──────────┐
│ │ Tip de zahar-cristal │ │
│ ├─────────────────────────┬───────────────────────────┤Metode de │
│ Caracteristici │ Alb nr. 1 │ Alb nr. 2 │verificare│
│ ├─────────────────────────┴───────────────────────────┤ │
│ │ Condiţii de admisibilitate │ │
├──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────┤
│Culoare │albă, cu strălucire caracteristică │ │
├──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤ │
│Aspect în stare solidă│cristale uscate, uniform calibrate, nelipicioase, │ │
│ │neaglomerate, care curg liber │ STAS 110 │
├──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤ │
│Aspect în soluţie 25% │soluţie limpede, fără sediment şi corpuri străine │ │
├──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤ │
│Miros şi gust │dulce, fără miros şi gust străin, atât în stare │ │
│ │solidă, cât şi în soluţie │ │
└──────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┴──────────┘
NOTĂ: Pentru o depozitare a zahărului de peste 2 ani, se recomandă folosirea tipurilor alb nr. 1 şi alb nr. 2, cu următoarele caracteristici:
*Font 9*
┌───────────────────────────────┬───────────────────────┬─────────────────────┬──────────┐
│ │ │Tip de zahar-cristal │ │
│ │ Unitate de măsură ├──────────┬──────────┤Metode de │
│ Caracteristici │ │Alb nr. 1 │Alb nr. 2 │verificare│
│ ├───────────────────────┴──────────┴──────────┤ │
│ │ Condiţii de admisibilitate │ │
├───────────────────────────────┼───────────────────────┬──────────┬──────────┼──────────┤
│ │ Tip de culoare │ 2 │ 4,5 │ │
│Tip de culoare ├───────────────────────┼──────────┼──────────┤ │
│ │Puncte europene maximum│ 4 │ 9 │ │
├───────────────────────────────┼───────────────────────┼──────────┴──────────┤ │
│ │ % maximum │ 0,03 │ │
│Cenuşă conductometrică ├───────────────────────┼─────────────────────┤ │
│ │Puncte europene maximum│ 15 │ STAS 110 │
├───────────────────────────────┼───────────────────────┼──────────┬──────────┤ │
│ │Unităţi ICUMSA maximum │ 22,5 │ 45 │ │
│Coloraţie în soluţie ├───────────────────────┼──────────┼──────────┤ │
│ │Puncte europene maximum│ 3 │ 6 │ │
├───────────────────────────────┼───────────────────────┼──────────┼──────────┤ │
│Total puncte europene │Puncte europene maximum│ 22 │ 30 │ │
├───────────────────────────────┼───────────────────────┼──────────┴──────────┤ │
│Umiditate │ % maximum │ 0,06 │ │
├───────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────────────────┤ │
│Zaharoză raportată la substanţa│ % │ minimum 99,80 │ │
│uscată │ │ │ │
├───────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────────────────┤ │
│Substanţe reducătoare │ % │ maximum 0,03 │ │
├───────────────────────────────┼───────────────────────┼──────────┬──────────┤ │
│Substanţe insolubile în apă │ mg/kg │maximum 10│maximum 50│ │
├───────────────────────────────┼───────────────────────┼──────────┴──────────┤ │
│Impurităţi metalice │ - │ Absente │ │
├───────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────────────────┤ │
│pH în soluţie 25% │ - │ 7,5 │ │
├───────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────────────────┤ │
│Sfărâmături (bucăţi cu masă │ % maximum │ - │ STAS 110 │
│mai mică de 5 g) │ │ │ │
├───────────────────────────────┼───────────────────────┼─────────────────────┤ │
│Substanţă uscată │ ^0 Brix │ - │ │
└───────────────────────────────┴───────────────────────┴─────────────────────┴──────────┘
Cumparare act - ORDIN 235 /2011
Puteti sa consultati o forma actualizata la data 25.05.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.
(click aici pentru a vedea toate aplicatiile CTCE)
Monitoare Oficiale
2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003Acte noi
ORDIN 73 /2022 | HOTĂRÂRE 675 /2022 |
HOTĂRÂRE 674 /2022 | HOTĂRÂRE 668 /2022 |
HOTĂRÂRE 666 /2022 | HOTĂRÂRE 665 /2022 |
HOTĂRÂRE 662 /2022 | HOTĂRÂRE 641 /2022 |
HOTĂRÂRE 636 /2022 | DECIZIE 83 /2022 |
Acte Legislatia Europeana
1 - 97/876/CE: Decizia Comisiei din 23 decembrie 1997 de stabili...2 - Regulamentul Comisiei (CE) nr. 878/2004 din 29 aprilie 2004 ...
3 - Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 91859/82 din 12 iulie 1982 p...
4 - Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 3522/87 din 24 noiembrie 198...
5 - 97/283/CE: Decizia Comisiei din 21 aprilie 1997 privind meto...
6 - 77/271/Euratom: Decizia Consiliului din 29 martie 1977 privi...
7 - Directiva Parlamentului European si a Consiliului 2003/98/CE...
8 - Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 3558/81 din 8 December 1981 ...