Inapoi la Cautare

ORDIN 2262 /2005


privind autorizarea personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei care urmează să desfăşoare pe propria răspundere activităţi specifice transportului feroviar


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 29.06.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (29.06.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    În temeiul prevederilor art. 4 lit. f) din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 626/1998 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Feroviare Române - AFER, ale art. 2 alin. (1) lit. d) din Hotărârea Guvernului nr. 1.663/2004 privind organizarea şi funcţionarea Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER şi ale art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 412/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului emite următorul ordin:

    ART. 1

    În scopul asigurării cerinţelor privind siguranţa circulaţiei trenurilor, securitatea transporturilor şi calitatea serviciilor în transportul feroviar, personalul cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei care urmează să desfăşoare pe propria răspundere activităţi specifice transportului feroviar de organizare, de conducere şi de efectuare a circulaţiei trenurilor şi/sau a operaţiunilor de manevră, de conducere şi de deservire a vehiculelor feroviare motoare, de manipulare a instalaţiilor de siguranţă a circulaţiei, de verificare, de întreţinere şi/sau de revizie tehnică a elementelor infrastructurii feroviare şi a vehiculelor feroviare trebuie să fie autorizat în condiţiile prezentului ordin.

    ART. 2

    (1) În sensul prezentului ordin prin unitate feroviară se înţelege administratorul de infrastructură feroviară, gestionarii de infrastructură feroviară neinteroperabilă, deţinătorii de linii ferate industriale, operatorii de transport feroviar licenţiaţi, operatorii de manevră feroviară autorizaţi, furnizorii feroviari autorizaţi pentru construirea, modernizarea, repararea şi întreţinerea infrastructurii feroviare, precum şi orice alt operator economic al cărui personal desfăşoară activităţile prevăzute la art. 1.

    (2) Unităţile feroviare sunt obligate să utilizeze în desfăşurarea activităţilor prevăzute la art. 1 numai personal cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei autorizat conform prevederilor prezentului ordin.

    ART. 3

    (1) Autorizarea personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, care urmează să desfăşoare pe propria răspundere activităţi specifice transportului feroviar, se efectuează de Autoritatea Feroviară Română - AFER, la solicitarea unităţilor feroviare sau a persoanelor fizice, în condiţiile prezentului ordin.

    (2) Condiţiile pentru organizarea şi desfăşurarea examenului de autorizare a personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, care urmează să desfăşoare pe propria răspundere activităţi specifice transportului feroviar prevăzute la art. 1, se asigură de Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER.

    ART. 4

    (1) Autorizarea personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, care urmează să desfăşoare pe propria răspundere activităţi specifice transportului feroviar prevăzute la art. 1, se efectuează în condiţiile stabilite în Normele pentru autorizarea personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, care urmează să desfăşoare pe propria răspundere activităţi specifice transportului feroviar, prevăzute în anexa nr. 1 la prezentul ordin.

    (2) Lista funcţiilor personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei, care urmează să desfăşoare pe propria răspundere activităţi specifice transportului feroviar, operaţii specifice altor funcţii, tipuri de instalaţii de siguranţă a circulaţiei şi activităţi specifice în activitatea de manevră şi/sau de conducere a trenurilor, pentru care este obligatorie autorizarea, precum şi modelul-cadru al permisului de conducere pe tip de locomotivă-automotor şi al autorizaţiilor sunt prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul ordin.

    ART. 5

    Condiţiile şi duratele minime de instruire practică şi de stagiu în vederea autorizării se stabilesc de Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER prin decizie a directorului general, cu avizul Autorităţii Feroviare Române - AFER.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic