Inapoi la Cautare

ORDIN 2234 /1994


pentru aprobarea Normelor privind eliberarea autorizaţiilor de funcţionare a unităţilor farmaceutice, precum şi a regulamentelor de organizare şi funcţionare a acestor unităţi


Puteti sa consultati o forma actualizata valabilă între 08.03.1995 și 16.06.1999 , conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata ,valabilă între 08.03.1995 și 16.06.1999 , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    1. Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 460 din 29 iulie 1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii şi ale Hotărârii Guvernului nr. 15 din 10 ianuarie 1991 privind înfiinţarea societăţilor comerciale farmaceutice pe acţiuni, autorizaţiile de înfiinţare şi funcţionare pentru toate tipurile de unităţi farmaceutice (farmacii, depozite de medicamente, laboratoare de producţie medicamente, de sinteza şi condiţionare, igienico-cosmetice, parafarmaceutice, unităţi "Tehnofarm") se emit de Ministerul Sănătăţii.

    2. Personalul farmaceutic îşi poate desfăşura activitatea numai pe baza avizului de libera practica emis de Ministerul Sănătăţii, conform modelelor nr. IV şi V. În acest scop se vor prezenta următoarele documente:

    a) cerere-tip potrivit modelului nr. I anexat la prezentele norme;

    b) diploma de studii în original şi în copie sau, după caz, diploma de doctor în farmacie;

    c) adeverinta-recomandare de la unitatea în care solicitantul îşi desfăşoară activitatea (pentru pensionari - de la ultimul loc de muncă), care va cuprinde : specialitatea, funcţia, locul de muncă, domiciliul stabil, vechimea în specialitate, scurta caracterizare. Se va avea în vedere ca adeverinta-recomandare să fie eliberata de către unitatea în care solicitantul şi-a desfăşurat cea mai mare parte a activităţii sale. Absolvenţii facultăţilor de farmacie sau ai şcolilor sanitare vor prezenta cel puţin o recomandare din partea unui cadru didactic din instituţia de învăţământ superior sau mediu ale carei studii le-au absolvit;

    d) curriculum vitae;

    e) cazier judiciar;

    f) certificat de sănătate;

    g) dovada sustinerii examenului de atestare a capacităţii de libera practica pentru persoanele care au întrerupt activitatea o perioadă mai mare de 5 ani.

    3. Solicitantul va depune la Ministerul Sănătăţii următoarele documente pentru autorizare:

    a) cerere-tip, potrivit modelului nr. II anexat la prezentele norme;

    b) schita localului unităţii farmaceutice şi amplasarea acesteia în teritoriu faţă de alte unităţi de acelaşi profil (vizata de comisia care întocmeşte procesul-verbal prevăzut la lit. e de mai jos);

    c) statutul şi contractul societăţii (în copie);

    d) hotărârea instanţei judecătoreşti de autorizare a infiintarii societăţii (în copie);

    e) proces-verbal de avizare întocmit de Inspecţia de farmacie şi de reprezentanţi ai colegiului farmacistilor judeţean sau al municipiului Bucureşti, conform modelului nr. III anexat la prezentele norme;
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

  • Telefon:
    (0233) 211 020 / (0233) 218 110
  • E-mail:
    office@ctce.ro
  • Adresa:
    Bd. Decebal, nr. 32
    610076, Piatra Neamt, Neamt
    Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic