(2) Data susţinerii examenului şi posturile vacante se comunică cu 30 de zile înainte de această dată, în vederea înştiinţării candidaţilor, Camerelor Notarilor Publici, care le vor afişa la loc vizibil şi accesibil publicului, şi se publică, în acelaşi termen, în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, precum şi pe paginile de internet ale Uniunii şi ale Ministerului Justiţiei. (3) Cu cel puţin 15 zile înainte de data examenului, preşedintele Uniunii stabileşte ora şi locul desfăşurării examenului. Acestea vor fi comunicate Camerelor Notarilor Publici, care le afişează în vederea înştiinţării candidaţilor. În acelaşi termen, ora şi locul desfăşurării examenului se publică pe paginile de internet ale Uniunii şi ale Ministerului Justiţiei. (4) Examenul se desfăşoară pe parcursul a două zile, cu o zi pauză între proba teoretică şi cea practică. Durata fiecărei probe este de 3 ore.
ART. 3 (1) Pentru examenul de notar public, Consiliul Uniunii, împreună cu direcţia de specialitate din Ministerul Justiţiei, cu consultarea unui profesor universitar de specialitate de la o universitate acreditată, stabileşte tematica şi bibliografia cu caracter teoretic şi practic, cu incidenţă asupra activităţii notariale, din următoarele domenii: drept civil, dreptul familiei, drept comercial, drept internaţional privat, procedură civilă şi notarială, drept constituţional şi legislaţie notarială. (2) Cu cel puţin 30 de zile înainte de data stabilită pentru desfăşurarea examenului, Consiliul Uniunii transmite fiecărei Camere tematica şi bibliografia, pe care acestea le vor afişa la loc vizibil şi accesibil publicului. (3) În acelaşi termen, tematica şi bibliografia vor fi aduse la cunoştinţă candidaţilor şi prin afişare pe paginile de internet ale Uniunii şi ale Ministerului Justiţiei.
CAP. II Procedura de înscriere la examen
ART. 4 (1) După împlinirea perioadei de stagiu, notarul stagiar este obligat să se prezinte la examenul de notar public, cu excepţia situaţiilor temeinic justificate, apreciate ca atare de Colegiul director. Calitatea de notar stagiar încetează de drept la data numirii în funcţia de notar public prin ordin al ministrului justiţiei. (2) Respingerea sau, după caz, lipsa nejustificată a notarului stagiar la două examene consecutive de notar public atrage încetarea contractului individual de muncă încheiat cu notarul public îndrumător şi pierderea dreptului de a se mai prezenta la acest examen. (3) În cazurile prevăzute la alin. (2), notarul stagiar se va putea prezenta la examen numai după parcurgerea unei noi perioade de stagiu.
ART. 5