Inapoi la Cautare

ORDIN 2178 /2011


privind modificarea şi completarea Procedurii de acordare a autorizaţiilor pentru cercetarea arheologică, aprobată prin Ordinul ministrului culturii şi patrimoniului naţional nr. 2.562/2010


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 17.10.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (17.10.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    În temeiul prevederilor art. 5 alin. (9) şi (13), art. 12 lit. d) şi e) şi art. 16 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 11 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 90/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul culturii şi patrimoniului naţional emite prezentul ordin.

    ART. I

    Procedura de acordare a autorizaţiilor pentru cercetarea arheologică, aprobată prin Ordinul ministrului culturii şi patrimoniului naţional nr. 2.562/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 768 din 17 noiembrie 2010, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    "Art. 1. - (1) Cercetarea arheologică se realizează de către instituţiile organizatoare numai pe baza autorizaţiilor emise de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, prin direcţia de specialitate, potrivit legii.

    (2) În sensul prezentei proceduri, prin instituţie organizatoare a cercetării arheologice, denumită în continuare instituţie organizatoare, se înţelege instituţia de profil muzeal, de cercetare sau de învăţământ superior care are calitatea de proprietar, administrator ori titular al altor drepturi reale asupra terenului pe care se află situl arheologic sau care este solicitată să efectueze cercetarea arheologică pe terenuri aferente unor obiective investiţionale, în baza unui contract.

    (3) În cazul cercetărilor arheologice necesare desfăşurării proiectelor de infrastructură de transport de interes naţional, prin instituţie organizatoare se înţelege instituţia de profil muzeal care este solicitată să efectueze cercetarea arheologică pe terenurile aferente respectivelor obiective investiţionale, în baza unui contract.

    (4) În cazul în care cercetarea arheologică vizează situri arheologice, zone cu patrimoniu arheologic reperat sau situri arheologice din zonele de interes arheologic prioritar situate pe terenuri proprietate privată a unor persoane fizice ori juridice de drept public sau privat, are calitatea de instituţie organizatoare instituţia de profil muzeal, de cercetare sau de învăţământ superior care este solicitată să efectueze cercetarea arheologică, în baza unui contract.

    (5) În cazul în care instituţia organizatoare care are calitatea de proprietar, administrator sau titular al altor drepturi reale asupra terenului pe care se află situl arheologic nu poate asigura organizarea şi finanţarea şantierului arheologic, aceasta poate fi de acord cu transferul obligaţiilor cu privire la activitatea de cercetare arheologică altei instituţii de profil muzeal, instituţii de cercetare sau unei instituţii de învăţământ superior, pe baza solicitării scrise, situaţie în care aceasta dobândeşte calitatea de instituţie organizatoare.

    (6) Transferul obligaţiilor prevăzut la alin. (5) se realizează pe baza unui protocol care trebuie să cuprindă măsurile privind protejarea patrimoniului descoperit, drepturile de autor privind cercetarea, precum şi destinaţia bunurilor culturale mobile rezultate în urma cercetării arheologice.

    (7) În cazul cercetărilor arheologice efectuate de instituţii de profil muzeal, de cercetare sau de învăţământ superior, acestea au obligaţia încheierii unui protocol cu muzeul judeţean al unităţii administrativ-teritoriale pe care se află situl arheologic, care trebuie să cuprindă măsurile privind protejarea patrimoniului descoperit, precum şi destinaţia bunurilor culturale mobile rezultate în urma cercetării arheologice.

    (8) Muzeul judeţean este obligat să răspundă în termen de 15 zile calendaristice la solicitarea scrisă privind încheierea protocolului prevăzut la alin. (7).

    (9) În situaţia în care, la solicitarea formulată de o instituţie de profil muzeal, muzeul judeţean nu răspunde în termenul prevăzut la alin. (8) sau comunică refuzul privind încheierea protocolului, obligaţiile referitoare la protejarea patrimoniului arheologic descoperit revin instituţiei solicitante.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic