Văzând Referatul de aprobare al Autorităţii de Sănătate Publică nr. 8.220 din 3 august 2007 din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, având în vedere prevederile
art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin
Legea nr. 57/2002, în temeiul prevederilor
Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice, cu modificările ulterioare, ale
Hotărârii Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale
Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ministrul sănătăţii publice, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emit următorul ordin:
ART. I Normele privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. La articolul 16 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins: "c) "substanţe suport", inclusiv solvenţii purtători, sunt substanţe utilizate pentru a dizolva, a dilua, a dispersa sau a modifica fizic în alt fel un aditiv ori o aromă alimentară fără a altera funcţiile acestuia/acesteia (şi fără a avea un efect tehnologic ele însele), pentru a facilita manipularea, aplicarea sau utilizarea sa;". 2. La articolul 18, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins: "(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică la formulele de început, formulele de continuare, alimentele pe bază de cereale prelucrate şi alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică, conform reglementărilor în vigoare, cu excepţia cazului în care există o altă indicaţie." 3. La anexa VIII la norme, după punctul "E 967 Xilitol" se introduce un nou punct cu următorul cuprins: "E 968 Eritritol" 4. Anexa IX la norme se modifică şi se completează după cum urmează: 4.1. La notă, după punctul 3 se introduce un nou punct, punctul 4, cu următorul cuprins: "4. Substanţele figurând cu numerele E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 406, E 407, E 407a, E 410, E 412, E 413, E 414, E 415, E 417, E 418 şi E 440 nu se utilizează la fabricarea minijeleurilor, definite în acest ordin ca jeleuri de consistenţă dură, conţinute în minicupe sau minicapsule semirigide, ingerate dintr-o singură înghiţitură, după introducerea în gură prin presarea minicupei sau minicapsulei."