Inapoi la Cautare

ORDIN 163 /2006


pentru aprobarea Normei privind prevenirea şi reducerea contaminării cu patulină în sucul de mere şi în sucul de mere folosit ca ingredient pentru alte băuturi


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 13.08.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (13.08.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


                  Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

                                  Marian Avram

    Bucureşti, 13 iulie 2006.

    Nr. 163.

    ANEXA


                                     NORMA

   privind prevenirea şi reducerea contaminarii cu patulina în sucul de mere

         şi în sucul de mere folosit ca ingredient pentru alte băuturi

    Introducere

    1. Patulina este un metabolit secundar produs de o serie de specii de fungi, în general Penicillium, Aspergillus şi Byssochlamys, dintre care Penicillium expansum este probabil specia cea mai raspandita. Patulina a fost descoperită drept contaminant în multe fructe, legume, cereale şi alte alimente mucegaite, cu toate acestea sursa majoră de contaminare constituind-o merele şi produsele din mere.

    2. Fermentatia alcoolică a sucurilor de fructe distruge patulina şi, prin urmare, produsele fermentate, cum ar fi cidrul şi cidrul de pere, nu conţin patulina. Cu toate acestea, patulina a fost descoperită în produse fermentate cărora li s-a adăugat suc de mere după fermentare. Se cunoaşte faptul ca acidul ascorbic determina dispariţia patulinei din sucul de mere, deşi condiţiile optime pentru inactivare nu au fost stabilite pe deplin. Patulina este relativ termostabila, în mod special la pH acid. S-a dovedit ca tratamentele pe termen scurt la temperaturi înalte (150°C) duc la o reducere cu 20% a concentratiei de patulina. Cu toate acestea, numai procesarea termica nu este suficienta pentru a asigura un produs liber de patulina.

    3. Patulina apare în principal în fructele mucegaite, deşi prezenta mucegaiului nu implica în mod necesar prezenta patulinei în fruct, dar indica faptul ca aceasta ar putea fi prezenta. În anumite situaţii, dezvoltarea în interior a mucegaiurilor se poate datora insectelor sau altor invadari ale tesuturilor sanatoase, ducand la apariţia patulinei în fruct, care la exterior apare ca fiind neafectat. Cu toate acestea, patulina poate aparea în fructele lovite după depozitarea în atmosfera controlată şi expunerea la condiţii ambientale, cu sau fără alterarea pulpei. Spalarea fructului sau înlăturarea tesutului mucegait imediat înaintea presării nu va inlatura patulina prezenta în fruct, întrucât aceasta difuzează şi în tesutul aparent sanatos.

    4. Deşi sporii celor mai multe mucegaiuri capabile sa producă patulina sunt prezenţi pe fructe în vreme ce acestea se găsesc încă în pom, nu se vor dezvolta pe fruct până după cules. Cu toate acestea, mucegaiul se dezvolta şi patulina se poate produce în fruct înainte de cules, dacă fructul este afectat de o boala sau atacat de insecte ori dacă fructele căzute sunt culese pentru procesare. Starea fructului la recoltare, modul în care fructul este manipulat ulterior (în special în timpul depozitarii), ca şi măsura în care condiţiile de depozitare inhiba dezvoltarea mucegaiurilor vor afecta posibilitatea contaminarii cu patulina a sucului şi a altor produse preparate din fructe proaspete şi depozitate.

    5. Norma pentru reducerea contaminarii cu patulina a sucului de mere se face în baza:

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

  • Telefon:
    (0233) 211 020 / (0233) 218 110
  • E-mail:
    office@ctce.ro
  • Adresa:
    Bd. Decebal, nr. 32
    610076, Piatra Neamt, Neamt
    Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic