ORDIN 163 /2006
pentru aprobarea Normei privind prevenirea şi reducerea contaminării cu patulină în sucul de mere şi în sucul de mere folosit ca ingredient pentru alte băuturi
Puteti sa consultati o forma actualizata
la data 13.08.2022,
conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.
Atenție! Textul acestui act, de mai jos, este cel publicat în Monitorul Oficial al României și nu include modificările ulterioare!
Cumparati Actul varianta DOC
Doriti o forma actualizata
, la zi (13.08.2022)
, a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !
LegisPlus - CTCE
ACCES RESTRICTIONAT
Pentru a avea acces la la aceasta facilitate trebuie sa te abonezi la LegisPlus completand - formularul de comanda -
Si poti avea acces la: |
Acte oficiale
Acte interne
Acte in limba engleza
Juristprudenta romaneasca
Modele de contract
Doctrine
Eurolegis
Dictionare
Coduri
Juristprudenta drepturilor omului
Achizitii publice
Comentarii |
LegisPlus - CTCE
ACCES RESTRICTIONAT
Pentru a avea acces la la aceasta facilitate trebuie sa te abonezi la LegisPlus completand - formularul de comanda -
Si poti avea acces la: |
Acte oficiale
Acte interne
Acte in limba engleza
Juristprudenta romaneasca
Modele de contract
Doctrine
Eurolegis
Dictionare
Coduri
Juristprudenta drepturilor omului
Achizitii publice
Comentarii |
LegisPlus - CTCE
ACCES RESTRICTIONAT
Pentru a avea acces la la aceasta facilitate trebuie sa te abonezi la LegisPlus completand - formularul de comanda -
Si poti avea acces la: |
Acte oficiale
Acte interne
Acte in limba engleza
Juristprudenta romaneasca
Modele de contract
Doctrine
Eurolegis
Dictionare
Coduri
Juristprudenta drepturilor omului
Achizitii publice
Comentarii |
LegisPlus - CTCE
ACCES RESTRICTIONAT
Pentru a avea acces la la aceasta facilitate trebuie sa te abonezi la LegisPlus completand - formularul de comanda -
Si poti avea acces la: |
Acte oficiale
Acte interne
Acte in limba engleza
Juristprudenta romaneasca
Modele de contract
Doctrine
Eurolegis
Dictionare
Coduri
Juristprudenta drepturilor omului
Achizitii publice
Comentarii |
![]()
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Marian Avram Bucureşti, 13 iulie 2006. Nr. 163. ANEXA NORMA privind prevenirea şi reducerea contaminarii cu patulina în sucul de mere şi în sucul de mere folosit ca ingredient pentru alte băuturi Introducere 1. Patulina este un metabolit secundar produs de o serie de specii de fungi, în general Penicillium, Aspergillus şi Byssochlamys, dintre care Penicillium expansum este probabil specia cea mai raspandita. Patulina a fost descoperită drept contaminant în multe fructe, legume, cereale şi alte alimente mucegaite, cu toate acestea sursa majoră de contaminare constituind-o merele şi produsele din mere. 2. Fermentatia alcoolică a sucurilor de fructe distruge patulina şi, prin urmare, produsele fermentate, cum ar fi cidrul şi cidrul de pere, nu conţin patulina. Cu toate acestea, patulina a fost descoperită în produse fermentate cărora li s-a adăugat suc de mere după fermentare. Se cunoaşte faptul ca acidul ascorbic determina dispariţia patulinei din sucul de mere, deşi condiţiile optime pentru inactivare nu au fost stabilite pe deplin. Patulina este relativ termostabila, în mod special la pH acid. S-a dovedit ca tratamentele pe termen scurt la temperaturi înalte (150°C) duc la o reducere cu 20% a concentratiei de patulina. Cu toate acestea, numai procesarea termica nu este suficienta pentru a asigura un produs liber de patulina. 3. Patulina apare în principal în fructele mucegaite, deşi prezenta mucegaiului nu implica în mod necesar prezenta patulinei în fruct, dar indica faptul ca aceasta ar putea fi prezenta. În anumite situaţii, dezvoltarea în interior a mucegaiurilor se poate datora insectelor sau altor invadari ale tesuturilor sanatoase, ducand la apariţia patulinei în fruct, care la exterior apare ca fiind neafectat. Cu toate acestea, patulina poate aparea în fructele lovite după depozitarea în atmosfera controlată şi expunerea la condiţii ambientale, cu sau fără alterarea pulpei. Spalarea fructului sau înlăturarea tesutului mucegait imediat înaintea presării nu va inlatura patulina prezenta în fruct, întrucât aceasta difuzează şi în tesutul aparent sanatos. 4. Deşi sporii celor mai multe mucegaiuri capabile sa producă patulina sunt prezenţi pe fructe în vreme ce acestea se găsesc încă în pom, nu se vor dezvolta pe fruct până după cules. Cu toate acestea, mucegaiul se dezvolta şi patulina se poate produce în fruct înainte de cules, dacă fructul este afectat de o boala sau atacat de insecte ori dacă fructele căzute sunt culese pentru procesare. Starea fructului la recoltare, modul în care fructul este manipulat ulterior (în special în timpul depozitarii), ca şi măsura în care condiţiile de depozitare inhiba dezvoltarea mucegaiurilor vor afecta posibilitatea contaminarii cu patulina a sucului şi a altor produse preparate din fructe proaspete şi depozitate. 5. Norma pentru reducerea contaminarii cu patulina a sucului de mere se face în baza:
![]()
Doriti o forma actualizata, la zi, a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !
Puteti sa consultati o forma actualizata la data 13.08.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.