Având în vedere prevederile
Ordonanţei Guvernului nr. 28/2003 privind trimiterea bolnavilor pentru tratament în străinătate, vazand Referatul de aprobare al Direcţiei generale asistenţa medicală şi programe nr. D.B. 1.700 din 25 februarie 2003, în temeiul prevederilor
Hotărârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii şi Familiei, cu modificările şi completările ulterioare, ministrul sănătăţii şi familiei emite următorul ordin:
ART. 1 (1) Activitatea de trimitere la tratament medical în străinătate a bolnavilor, precum şi a răniţilor în Revoluţia din decembrie 1989 va fi îndeplinită de direcţiile de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti şi de Direcţia generală asistenţa medicală şi programe din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Familiei. (1) Activitatea de trimitere la tratament medical în străinătate a bolnavilor, precum şi a răniţilor în Revoluţia din decembrie 1989 va fi îndeplinită de direcţiile de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti şi de Direcţia generală asistenţa medicală şi programe din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Familiei. (3) Procedura menţionată la alin. (2) se aplică şi persoanelor care au dobândit afecţiuni în şi ca urmare a Revoluţiei din decembrie 1989.
ART. 2 (1) Trimiterea la tratament în străinătate se face pentru bolnavii înscrişi pe lista unui medic de familie, care au parcurs toate nivelurile de acordare a asistenţei medicale, respectiv asistenţa medicală primara de specialitate, şi care au fost spitalizati în unităţi sanitare care oferă servicii medicale de înaltă calitate profesională şi tehnica, dar a căror sănătate nu a fost restabilita. (2) Documentele medicale ale bolnavului (copie de pe fişa pacientului, bilet de ieşire din spital, analize etc.) se depun de către medicul de familie sau de către bolnav la direcţia de sănătate publică pe a carei raza teritorială domiciliază, împreună cu o cerere din partea bolnavului. (3) În centrele universitare medicale din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Timişoara şi Targu Mures se organizează comisii de specialitate teritoriale a căror arondare este prevăzută în anexa nr. 1. (4) Comisiile de specialitate teritoriale vor fi formate din minimum 3 cadre medicale de specialitate cu înalt nivel de pregătire profesională, preşedintele fiecărei comisii fiind numit de către ministrul sănătăţii şi familiei, la propunerea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi Familiei, iar componenta acestora va fi hotărâtă de către preşedinte. (5) Atribuţiile comisiilor de specialitate sunt prevăzute în anexa nr. 2.