Inapoi la Cautare

ORDIN 1160 /2021


pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobată cu modificări prin Legea nr. 201/2003, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.235/2003


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 01.12.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (01.12.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    3. Punctul 14
 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    "14. Art. 8 din ordonanţa de urgenţă:

    (1) Asigurarea permanentă a echilibrului dintre resursele contului curent general al trezoreriei statului şi necesităţile de finanţare se poate realiza prin utilizarea instrumentelor de administrare a lichidităţilor şi fluxului de numerar.

    (2) Instrumentele prevăzute la alin. (1) se stabilesc prin normele emise în aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă. Norme metodologice

    8.1. Nevoia asigurării resurselor necesare efectuării plăţilor sectorului public are la bază proiecţia soldului contului curent general al trezoreriei statului şi presupune realizarea unei prognoze cât mai reale a acestuia.

    8.2. Asigurarea permanentă a echilibrului dintre resursele contului curent general al trezoreriei statului şi necesităţile de finanţare se poate realiza prin următoarele 3 instrumente:

    8.2.1. Atragerea de depozite pe termen scurt de la instituţii de credit sau alte instituţii financiare prin procedura de licitaţie multilaterală

    8.2.1.1. Organizarea acestei operaţiuni de atragere de depozite pe termen scurt de la bănci nu este anunţată public.

    8.2.1.2. Organizarea operaţiunii de atragere de depozite pe bază multilaterală se realizează în avans faţă de perioada în care proiecţia prezintă solduri debitoare sau în ziua în care apare lipsa de lichidităţi.

    8.2.1.3. În situaţia în care prognoza soldului contului curent general al trezoreriei statului prezintă solduri debitoare consecutive şi/sau când debitul maxim al soldului contului curent general al trezoreriei depăşeşte valoarea de 1 mld. euro în echivalent lei, trezoreria statului poate organiza operaţiuni de atragere depozite şi in zilele premergătoare apariţiei acestor debite. Operaţiunea se realizează pentru asigurarea din timp a lichidităţilor necesare efectuării plăţilor, evitarea unor riscuri de lichiditate şi/sau de creştere a dobânzilor, precum şi pentru evitarea unor perturbări în piaţa monetară prin atragerea unor volume semnificative într-o singură zi.

    8.2.1.4. Atragerea de depozite pe termen scurt de la instituţii financiare desfăşurată prin procedura licitaţiei organizate de Ministerul Finanţelor este descrisă în anexa nr. 3.

    8.2.1.5. După confirmarea atragerii depozitului se încheie o convenţie între Ministerul Finanţelor şi instituţia financiară respectivă, în care se menţionează volumul depozitului, perioada, rata dobânzii, scadenţa, precum şi contul în care se efectuează rambursarea capitalului şi plata dobânzii, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 7.

    8.2.1.6. Decontarea depozitului atras se realizează potrivit Regulilor sistemului cu decontare brută în timp real ReGIS.

    8.2.1.7. Dobânda se calculează ca rată a dobânzii simple, cu convenţia efectiv/360, şi se plăteşte la scadenţa depozitului. În cazul în care scadenţa depozitului este o zi nelucrătoare, rambursarea are loc în următoarea zi lucrătoare bancară, fără obligarea la dobânzi moratorii.

    8.2.1.8. La scadenţă, pentru rambursarea sumelor şi plata dobânzilor aferente depozitelor atrase, se va proceda la întocmirea «Fişei de calcul a dobânzii aferente depozitului atras» (anexa nr. 8), «Notei de rambursare a depozitului», «Notei de lichidare» şi a «Ordonanţării la plată» pentru plata dobânzii aferente sumelor atrase.
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic