Inapoi la Cautare

ORDIN 113106 /2006


pentru punerea în aplicare a Normelor privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime şi a marjei de solvabilitate disponibile pentru asigurătorul care practică asigurări de viaţă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 01.12.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (01.12.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    (5) Pentru tipurile de asigurări de viaţă prevăzute la titlul A lit. a) şi b), legate de fonduri de investiţii, din anexa nr. 1 la Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, marja de solvabilitate minimă este egală cu suma valorilor prevăzute la lit. a), b) şi c):

    a) 4% din rezervele tehnice, calculată în conformitate cu alin. (2) lit. a), dacă asigurătorul îşi asumă riscul de investiţii;

    b) 1% din rezervele tehnice, calculată în conformitate cu alin. (2) lit. a), dacă asigurătorul nu îşi asumă riscul de investiţii, dar alocaţia pentru acoperirea cheltuielilor de administrare este fixată pentru o perioadă mai mare de 5 ani;

    c) 0,3% din suma la risc, calculată în conformitate cu alin. (2) lit. b), în măsura în care asigurătorul acoperă riscul de deces.

    (6) Pentru asigurătorii autorizaţi să practice asigurări de viaţă, care deţin o autorizaţie pentru practicarea clasei/claselor prevăzute la titlul B pct. 1 şi/sau pct. 2 din anexa nr. 1 la Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, marja de solvabilitate minimă se calculează în conformitate cu prevederile Normelor privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime şi a marjei de solvabilitate disponibile pentru asigurătorul care practică asigurări generale, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 113.107/2006.

    IV. Dispoziţii finale

    ART. 5

    (1) Asigurătorul este obligat să îşi determine permanent marja de solvabilitate disponibilă şi cel puţin semestrial marja de solvabilitate minimă, pe baza datelor din raportările financiare, şi să transmită Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, la sfârşitul fiecărui exerciţiu financiar, un formular de raportare privind marja de solvabilitate disponibilă şi marja de solvabilitate minimă, conform modelului prezentat în anexa care face parte integrantă din prezentele norme.

    (2) Asigurătorul care practică cel puţin unul dintre tipurile de asigurări prevăzute la titlul A lit. c) şi/sau la titlul B pct. 1 şi/sau pct. 2 din anexa nr. 1 la Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, este obligat să îşi calculeze marja de solvabilitate minimă în conformitate cu prevederile Normelor privind metodologia de calcul a marjei de solvabilitate minime şi a marjei de solvabilitate disponibile pentru asigurătorul care practică asigurări generale, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 113.107/2006, şi să transmită Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi formularul de raportare privind marja de solvabilitate minimă, prezentat în anexa la respectivele norme.

    (3) Asigurătorul este obligat să aducă la cunoştinţă Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, în timpul anului, în termen de două zile lucrătoare de la constatare, diminuarea marjei de solvabilitate disponibile sub nivelul marjei minime.

    ART. 6

    În conformitate cu art. 6 alin. (2) din Legea nr. 503/2004 privind redresarea financiară şi falimentul societăţilor de asigurare, la cererea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, societatea de asigurare este obligată să îşi determine şi să comunice Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, în termen de 48 de ore de la solicitare, situaţia financiară, precum şi marja de solvabilitate minimă ale acesteia. Informaţiile solicitate se transmit însoţite de o declaraţie a reprezentantului legal al societăţii de asigurare, dată pe propria răspundere, sub sancţiunile prevăzute de Codul penal pentru infracţiunile de înşelăciune şi fals în declaraţii, prin care se atestă că datele comunicate sunt corecte şi conforme cu realitatea.

    ART. 7

    Fără a se putea aduce atingere prevederilor art. 5 şi 6, prima raportare privind marja de solvabilitate disponibilă şi marja de solvabilitate minimă se transmite Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor pentru exerciţiul financiar 2005.

    ART. 8

<   3   4   5   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic