Inapoi la Cautare

ORDIN 109 /2006


pentru aprobarea Regulamentului Băncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordării bazate pe modele interne de rating


Puteti sa consultati o forma actualizata valabilă între 31.08.2009 și 31.12.2013 , conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata ,valabilă între 31.08.2009 și 31.12.2013 , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    (4) Prezentul regulament se aplică în mod corespunzător societăţilor de servicii de investiţii financiare, precum şi societăţilor de administrare a investiţiilor care au în obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investiţii. În acest sens, orice referire la Banca Naţionala a României se considera a fi facuta, după caz, la Comisia Naţionala a Valorilor Mobiliare.

    (5) Cu respectarea prevederilor art. 2 lit. a) din Regulamentul BNR-CNVM Nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, prezentul regulament se aplică la nivel individual şi, după caz, consolidat, tuturor instituţiilor de credit şi sucursalelor din România ale instituţiilor de credit persoane juridice străine din state terţe în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR-CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe baza consolidata a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii.

    (6) Casele centrale sunt responsabile pentru aplicarea prezentului regulament la nivel de reţea cooperatista.

    (7) Termenii şi expresiile folosite în cuprinsul prezentului regulament au semnificatia prevăzută de Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.

    (8) Termenii şi expresiile "instituţie externa de evaluare a creditului", "instituţie externa de evaluare a creditului eligibilă", "instituţie externa de evaluare a creditului nominalizată", "entităţi din sectorul public", "entităţi mici şi mijlocii", "organisme de plasament colectiv (OPC)" şi "societăţi" au semnificatia prevăzută de Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordarii standard.

    (9) Termenii şi expresiile "risc de credit al contrapartidei", "contrapartida centrala", "tranzacţii cu termen lung de decontare", "tranzacţii de creditare în marja", "tranzacţie de răscumpărare", "set de compensare" şi "ajustare unilaterala a evaluării creditului" au semnificatia prevăzută de Regulamentul BNR-CNVM nr. 20/25/2006 privind tratamentul riscului de credit al contrapartidei în cazul instrumentelor financiare derivate, al tranzacţiilor de răscumpărare, al operaţiunilor de dare sau luare de titluri sau mărfuri cu împrumut, al tranzacţiilor cu termen lung de decontare şi al tranzacţiilor de creditare în marja.

    (10) Termenii şi expresiile "securitizare" şi "poziţie din securitizare" au semnificatia prevăzută de Regulamentul BNR-CNVM nr. 21/26/2006 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate şi al poziţiilor din securitizare.

    (11) Termenii şi expresiile "protecţie finanţată a creditului" şi "protecţie nefinantata a creditului" au semnificatia prevăzută de Regulamentul BNR-CNVM nr. 19/24/2006 privind tehnicile de diminuare a riscului de credit utilizate de instituţiile de credit şi firmele de investiţii.

    (12) Semnificatia expresiei de "grup de clienţi aflaţi în legătură" este cea prevăzută de Regulamentul BNR-CNVM Nr. 16/21/2006 privind expunerile mari ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii.

    (13) Termenii şi expresiile "firme de investiţii" şi "instituţii" au semnificatia prevăzută de Regulamentul BNR-CNVM nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii.

    (14) Termenii şi expresiile "portofoliu de tranzactionare" şi "operaţiuni de dare sau luare de titluri sau mărfuri cu împrumut" au semnificatia prevăzută de Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi firmelor de investiţii.

    ART. 2

    În scopul aplicării prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificatii:

    1. risc de diminuare a valorii creanţei - riscul ca valoarea unei creanţe să fie redusă prin intermediul acordării de credite debitorului, fie sub forma de lichiditati fie sub o alta forma.

    2. probabilitate de nerambursare - probabilitatea ca o contrapartida sa ajungă în stare de nerambursare într-un orizont de timp de un an.

<   2   3   4   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic