Inapoi la Cautare

ORD DE URGENŢĂ 97 /2007


pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 20.01.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (20.01.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    În conformitate cu dispoziţiile art. 49 alin. (2) din Constituţia României, republicată, statul acordă alocaţii pentru copii şi ajutoare pentru îngrijirea copilului bolnav ori cu handicap, consacrându-se dreptul copiilor la ocrotire specială, sub forma alocaţiilor acordate de stat, fără nicio discriminare sau condiţionare. În prezent, alocaţia de stat pentru copii este plătită de mai mulţi ordonatori de credite, ceea ce conduce la cheltuieli administrative şi de gestionare nejustificat de mari. În plus, există un număr important de copii care, în funcţie de participarea şcolară, pot avea un parcurs variabil între sistemul de plată al Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de anse şi cel al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, ceea ce conduce la întârzieri ale plăţii alocaţiei de stat pentru perioade mai mari de timp.

    Totodată, este necesară pregătirea preluării plăţii acestei prestaţii de către Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, care se înfiinţează la începutul anului 2008, fapt pentru care este necesar a se adoptă măsuri imediate pentru preluarea de la toţi ordonatorii de credite a plăţii alocaţiei de stat pentru copiii cu handicap, precum şi pentru cei înscrişi în unităţile şcolare din subordinea altor organe ale administraţiei publice centrale de specialitate.

    Neadoptarea cadrului normativ necesar, prin utilizarea procedurii de legiferare pe calea ordonanţei de urgenţă, va conduce la imposibilitatea preluării în condiţii optime a plăţii alocaţiei de stat şi, respectiv, la neasigurarea continuităţii plăţii acestei prestaţii pentru un număr mare de copii. Aceste elemente constituie situaţii extraordinare şi vizează interesul public.

    În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

    ART. I

    Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 145 din 28 februarie 2007, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    "Art. 1. - (1) Se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare.

    (2) Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani."

    2. La articolul 3, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

    "Art. 3. - (1) Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii este de 0,35 lei lunar şi se majorează anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de anse."

    3. La articolul 4, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:

    "(2^1) Pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie specială prevăzută la art. 58 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificările ulterioare, alocaţia de stat pentru copii se plăteşte reprezentantului legal al copilului, stabilit în condiţiile legii."

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic