Inapoi la Cautare

ORD DE URGENŢĂ 73 /2008


pentru prorogarea termenelor de intrare în vigoare a Legii nr. 301/2004 - Codul penal şi a Legii nr. 294/2004 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 21.03.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (21.03.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    Având în vedere deficienţele şi lacunele Legii nr. 301/2004 - Codul penal, cu modificările ulterioare, controversele privind interpretarea dispoziţiilor acesteia, precum şi faptul că legea nu este însoţită de un Cod de procedură penală adaptat normelor de drept substanţial, fapt care face imposibilă punerea sa în aplicare, a rezultat concluzia că în forma actuală Codul penal adoptat în anul 2004 nu poate intră în vigoare, fiind necesară reanalizarea anumitor soluţii propuse prin noul Cod penal şi regândirea anumitor instituţii pentru a oferi soluţii viabile, moderne, dar mai cu seamă eficiente, în acord cu legislaţiile penale occidentale şi cu tendinţele politicii penale europene.

    Având în vedere că la nivelul Ministerului Justiţiei s-a elaborat proiectul noului Cod penal, care realizează o operă de actualizare a instituţiilor juridice fundamentale, în vederea unei mai bune desfăşurări a actului de justiţie şi a înlăturării deficienţelor constatate în practică în ultimii 50 de ani,

    luând în considerare faptul că prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2006 privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi parchetelor şi pentru prorogarea unor termene s-a amânat intrarea în vigoare a Legii nr. 301/2004, cu modificările ulterioare, şi a Legii nr. 294/2004 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările ulterioare, până la data de 1 septembrie 2008, iar până la această dată nu sunt posibile promovarea şi intrarea în vigoare a unui proiect de lege care să remedieze deficienţele constatate,

    întrucât intrarea în vigoare a Legii nr. 294/2004, cu modificările ulterioare, este condiţionată de intrarea în vigoare a Legii nr. 301/2004, cu modificările ulterioare, fiind elaborată pe baza dispoziţiilor sale, este necesară şi prorogarea intrării în vigoare a Legii nr. 294/2004, cu modificările ulterioare.

    Având în vedere imposibilitatea juridică şi materială a aplicării imediate a unor instituţii prevăzute în noul Cod penal şi în Legea nr. 294/2004, cu modificările ulterioare, datorată necorelărilor existente atât între unele dintre dispoziţiile noului Cod penal, cât şi între dispoziţiile acestuia şi cele cuprinse în alte legi, având în vedere, de asemenea, necesitatea operării unor modificări structurale ale bazei materiale şi a dezvoltării unei baze umane solide, care vor constitui premise ale funcţionării unei reforme coordonate în materie penală,

    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

    ARTICOL UNIC

    Termenul prevăzut la art. 512 din Legea nr. 301/2004 - Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 575 din 29 iunie 2004, cu modificările ulterioare, şi la art. 97 alin. (1) din Legea nr. 294/2004 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 591 din 1 iulie 2004, cu modificările ulterioare, se prorogă la data de 1 septembrie 2009.

                          PRIM-MINISTRU

                     CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

                         Contrasemnează:

                         ---------------

                       Ministrul justiţiei,

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic