Având în vedere întârzierea adoptării legii organice a Curţii de Conturi care să reflecte modificările constituţionale din octombrie 2003, semnalizata în zona de atenţie (steag galben) în Raportul de monitorizare al Comisiei Europene din 16 mai 2006, având în vedere ca din luna noiembrie 2005 se afla în dezbatere la Senat propunerea legislativă "Legea Curţii de Conturi", pentru care Direcţia Generală Buget a Comisiei Europene şi-a exprimat acordul, apreciind ca este conformă cu recomandările internaţionale în domeniu (INTOSAI), Declaraţia de la Lima, precum şi cu cerinţele Uniunii Europene în domeniul auditului extern, şi a recomandat adoptarea acesteia până la sfârşitul anului 2005, având în vedere ca Raportul de monitorizare al Comisiei Europene din 16 mai 2006 semnaleaza calitatea scăzută a activităţii de audit şi recomanda eforturi suplimentare pentru instruirea personalului Curţii de Conturi la toate nivelurile şi finalizarea revizuirii metodologiei de audit în vederea dezvoltării şi diseminarii standardelor de audit INTOSAI şi a liniilor directoare de implementare până la momentul integrării, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată, Guvernul României adopta prezenta ordonanţă de urgenţă.
CAP. I Dispoziţii generale
ART. 1 (1) Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează competenţa, rolul, atribuţiile, organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi. (2) Rolul Curţii de Conturi este să contribuie la buna gestiune financiară a fondurilor publice şi a patrimoniului public, sa furnizeze Parlamentului şi, respectiv, autorităţilor publice deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale rapoarte privind utilizarea şi administrarea acestora, în conformitate cu principiile legalităţii, regularitatii, economicitatii, eficientei şi eficacitatii.
ART. 2 În înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificatii: a) auditul extern în sectorul public - activitatea de audit desfăşurată de Curtea de Conturi, care cuprinde doua componente de baza: auditul financiar extern şi auditul performantei în sectorul public; b) auditul financiar extern în sectorul public - activitatea de verificare a legalităţii şi regularitatii operaţiunilor, de examinare a înregistrărilor financiare, de evaluare a sistemelor de management şi control intern, având drept rezultat exprimarea opiniei asupra situaţiilor financiare ale instituţiilor publice; c) auditul performantei în sectorul public - o evaluare independenta a măsurii în care o activitate, un program sau o instituţie funcţionează în mod economic, eficient şi eficace;