Inapoi la Cautare

ORD DE URGENŢĂ 23 /2006


pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 29.06.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (29.06.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Caracterul de urgenţă al prezentului act normativ este determinat de faptul că termenul legal de plată a contribuţiei anuale de către instituţiile de credit este 31 martie, după această dată nemaifiind posibilă o intervenţie asupra cotei stabilite pentru această obligaţie de plată, cel puţin pentru anul în curs. Reducerea contribuţiei băncilor la Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, încă din acest an, ar avea un impact favorabil asupra veniturilor bugetului de stat, avându-se în vedere caracterul deductibil al acestor contribuţii de la plata impozitului pe profit. Promovarea unui proiect de lege care să introducă măsurile avute în vedere nu se poate realiza într-un interval atât de scurt de timp, iar neaprobarea în regim de urgenţă a acestor prevederi ar avea un impact fiscal nefavorabil asupra bugetului de stat.

    În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

    ART. I

    Ordonanţa Guvernului nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 141 din 25 februarie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. La articolul 2 alineatul (1), litera b) va avea următorul cuprins:

    "b) desfăşurarea activităţii, în cazul desemnării sale ca administrator special, administrator interimar ori ca lichidator al instituţiilor de credit; modul de desemnare şi activitatea Fondului în astfel de calităţi sunt cele stabilite de lege."

    2. La articolul 2 alineatul (2), litera i) va avea următorul cuprins:

    "i) baza de calcul a contribuţiei - soldul total în echivalent lei, reprezentând totalitatea depozitelor din categoria celor garantate în condiţiile stabilite de lege, în lei şi în valută convertibilă, aflate în evidenţa băncilor, persoane juridice române, a sucursalelor din România ale băncilor, persoane juridice străine, a reţelelor organizaţiilor cooperatiste de credit, respectiv a caselor centrale ale cooperativelor de credit şi ale cooperativelor de credit afiliate acestora, a altor instituţii de credit.

    Soldul total în lei este stabilit pentru data de 31 decembrie a fiecărui an. Echivalentul în lei al depozitelor în valută se calculează prin utilizarea cursurilor de schimb valutar pentru valutele respective, cursuri comunicate de Banca Naţională a României pentru această dată."

    3. Alineatul (1) al articolului 5 va avea următorul cuprins:

    "Art. 5. - (1) În cazul în care pentru o instituţie de credit s-a deschis procedura falimentului, Fondul plăteşte depozitele garantate în moneda naţională - leu, sub forma compensaţiilor, în limita plafonului de garantare, către deponenţii garantaţi, indiferent de moneda de constituire a depozitului ori de numărul depozitelor. Începând cu data de 1 iulie 2004, deponenţii garantaţi sunt atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice, inclusiv entităţile fără personalitate juridică, altele decât titularii depozitelor menţionaţi în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă. Plafonul per deponent garantat se stabileşte după cum urmează:

    a) începând cu 1 ianuarie 2006, echivalentul în lei al sumei de 15.000 euro;

    b) începând cu 1 ianuarie 2007, echivalentul în lei al sumei de 20.000 euro."

    4. La articolul 7 alineatul (1), litera b) şi alineatul (2) vor avea următorul cuprins:
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic