Inapoi la Cautare

ORD DE URGENŢĂ 100 /2021


pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi abrogarea unor acte normative din domeniul protecţiei sociale


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 27.09.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (27.09.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011
, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează nivelul antepreşcolar ca făcând parte din educaţia timpurie. Educaţia antepreşcolară se organizează în creşe, grădiniţe şi în centre de zi.

    Prin art. I din Legea nr. 201/2018
 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei se stabileşte faptul că statul asigură finanţarea de bază pentru toţi antepreşcolarii, iar la art. II
 se reglementează: creşele înfiinţate prin hotărâre a consiliului local, în subordinea acestuia, sunt parte a sistemului public educaţional. Ca urmare a acestor modificări legislative preluarea creşelor în cadrul sistemului de educaţie trebuia să se realizeze începând cu anul şcolar 2019-2020. Acest termen ce a fost prorogat până la începutul anului şcolar 2021-2022, conform art. II alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2019
 pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011
, instituirea unor derogări şi prorogarea unor termene, aprobată cu completări prin Legea nr. 230/2019
.

    În şedinţa de Guvern din data de 14 iulie 2021 s-au stabilit etapele de implementare a Proiectului „România Educată“. În conformitate cu elementele de conţinut ale acestui proiect, conceptul de educaţie timpurie este abordat ca sistem integrat, astfel încât activitatea creşelor suportă o transformare sistemică, devenind parte a sistemului de educaţie.

    Proiectul ,,România Educată“ este cel mai amplu proiect de reformă a educaţiei, având ca scop realizarea unei educaţii incluzive, deoarece în acest moment România are una dintre cele mai mici rate de acces la educaţia timpurie pentru copii de până la 3 ani, din Uniunea Europeană. Implementarea proiectului va conduce la o creştere cu 96% a numărului copiilor de vârstă antepreşcolară care beneficiază de educaţie şi îngrijire timpurie.

    Această abordare sistemică unitară în ceea ce priveşte antepreşcolarii şi preşcolarii a fost adoptată prin memorandum la data de 14 iulie 2021.

    Din această perspectivă nu se mai justifică o prorogare a aplicării prevederilor art. 27 din Legea nr. 1/2011
, cu modificările şi completările ulterioare, şi în situaţia neadoptării prezentei ordonanţei de urgenţă ar fi afectat cadrul legal referitor la politicile publice în domeniul educaţiei, asumate la nivel de Guvern.

    Începând cu anul şcolar 2021-2022, sunt întrunite toate condiţiile pentru funcţionarea unui sistem unitar de educaţie timpurie, incluziv şi de calitate, prin preluarea creşelor în sistemul de educaţie şi pentru asigurarea unei guvernanţe unitare şi coerente, conform prevederilor Legii nr. 1/2011
, cu modificările şi completările ulterioare. În acest sens, Ministerul Educaţiei a realizat constant, pe parcursul ultimilor 3 ani, o serie de demersuri care să pregătească acest pas.

    Cunoscând faptul că anul şcolar a început, se impune cu celeritate adoptarea de măsuri privind organizarea şi funcţionarea creşelor în cadrul sistemului de învăţământ preuniversitar. Măsurile necesare pentru buna funcţionare a creşelor în cadrul sistemului naţional de învăţământ vizează aspecte administrative, financiare şi manageriale, astfel încât lipsa acestora produce un dezechilibru ce ar afecta în sens negativ dreptul legitim al beneficiarilor indirecţi ai educaţiei, părinţi/reprezentanţi legali, de a înscrie copiii în creşe funcţionale ce aparţin unui sistem de educaţie predictibil şi eficient.

    Ţinând seama de faptul că este imperios necesar ca măsurile legislative ce fac obiectul acestei ordonanţe de urgenţă să intre în vigoare în septembrie 2021, ţinând cont de nevoia de a asigura organizarea şi funcţionarea eficientă, performantă şi predictibilă a sistemului naţional de educaţie, precum şi de a elimina efectele perturbatoare produse de absenţa unui cadru legislativ adecvat, aspecte care au consecinţe grave asupra drepturilor beneficiarilor direcţi ai educaţiei,

    deoarece toate aspectele de mai sus vizează interesul public şi constituie situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată,

    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată
,
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic