Inapoi la Cautare

NORMĂ din /2019


privind utilizarea instrumentelor financiare derivate în scopul realizării operaţiunilor de administrare a riscurilor asociate obligaţiilor de natura datoriei publice guvernamentale


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 23.09.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (23.09.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

──────────

    Aprobate prin ORDINUL nr. 3.217 din 2 octombrie 2019
, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 830 din 11 octombrie 2019.

──────────

    CAP. I

    Definiţii

    ART. 1

    În înţelesul prezentelor norme metodologice, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

    a) instrumente financiare derivate - instrumente financiare a căror valoare se bazează pe valoarea unuia sau mai multor active-suport, cum ar fi ratele dobânzilor, ratele de schimb valutar, obligaţiuni guvernamentale etc.;

    b) swap de rată de dobândă - tranzacţie încheiată între Ministerul Finanţelor Publice şi o contrapartidă prin care părţile efectuează schimburi reciproce de plăţi de dobândă în aceeaşi valută, la date fixe, pe întreaga durată de valabilitate a contractului. Plăţile de dobânzi se calculează în baza unei rate de dobândă fixă sau a unei rate de dobândă variabilă care se aplică la valoarea noţională. Valoarea noţionalului nu se schimbă niciodată între contrapartide.

    Swapul de rată de dobândă se utilizează pentru administrarea riscului de rată de dobândă;

    c) swap valutar - tranzacţie încheiată între Ministerul Finanţelor Publice şi o contrapartidă constând în cumpărarea şi vânzarea simultană a unei sume fixe exprimate într-o valută contra altei valute, la două date de valută convenite între părţi. Cursurile de schimb, în general spot şi forward, stabilesc sumele nominale în cele doua valute care sunt schimbate şi, respectiv, răscumpărate şi care sunt agreate între părţi la data încheierii tranzacţiei. La iniţierea tranzacţiei, Ministerul Finanţelor Publice schimbă cu contrapartida sa noţionalul la un curs de schimb care în general este cursul de schimb spot, iar pentru răscumpărarea noţionalului se va utiliza cursul de schimb forward.

    Acest instrument financiar derivat se utilizează pentru administrarea riscului valutar, dar şi a riscului de lichiditate;

    d) swap pe valute încrucişate - tranzacţie încheiată între Ministerul Finanţelor Publice şi o contrapartidă prin care părţile efectuează periodic la date agreate schimburi reciproce de plăţi de dobânzi şi/sau de sume reprezentând valoarea noţionalului în două monede diferite. În cazul în care se efectuează şi schimbul de sume reprezentând valoarea noţionalului, schimbul se realizează la începutul contractului şi la scadenţa stabilită prin contract, la cursul de schimb spot de la data tranzacţiei. Ratele de dobândă utilizate pentru calculul plăţilor de dobândă pot fi amândouă variabile, amândouă fixe sau una fixă şi una variabilă, iar schimbul de plăţi de dobândă se realizează la datele specificate prin contract, calculate pe baza valorii noţionalului pe toată durata de valabilitate a contractului.

    Swapul pe valute încrucişate se utilizează pentru administrarea riscului valutar şi a riscului de rată de dobândă;

    e) swap aferent unui portofoliu - tranzacţie de swap care nu este legată direct de un singur împrumut, ci de un portofoliu de împrumuturi al datoriei publice guvernamentale;
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic