CAP. I Dispoziţii generale
ART. 1 Prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor stabileşte condiţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în care poate fi efectuată procesarea laptelui crud care nu îndeplineşte criteriile referitoare la numărul total de germeni prevăzute în secţiunea IX din anexa III la
Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală cu amendamentele ulterioare, denumit în continuare
Regulamentul (CE) nr. 853/2004.
ART. 2 În sensul prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, următorii termeni se definesc astfel: a) operator din sectorul alimentar - persoana fizică sau juridică care răspunde pentru îndeplinirea prevederilor legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în cadrul unităţilor care produc, procesează, depozitează, transportă şi/sau valorifică produse de origine animală; b) centru de colectare a laptelui materie primă - unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate, în care se desfăşoară activităţi pentru colectarea laptelui crud de la diferite exploataţii, răcirea, depozitarea şi livrarea laptelui crud către unităţile de procesare; c) unitate de procesare a laptelui materie primă - unitate cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate, în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia laptelui crud provenit de la centre de colectare lapte independente, centre de colectare aparţinând unităţilor de procesare a laptelui materie primă sau direct de la exploataţii de producţie a laptelui, depozitarea şi procesarea laptelui crud sub formă de produse lactate, depozitarea şi livrarea acestora; d) centru de prelucrare lapte integrat în cadrul exploataţiei - unitate dotată cu spaţii şi echipamente adecvate desfăşurării activităţii de prelucrare a laptelui crud provenit de la animalele proprii în produse lactate, într-o gamă sortimentală restrânsă; în această categorie sunt incluse spaţiile şi facilităţile de la nivelul stânelor sau exploataţiilor agricole unde laptele crud, provenit de la animalele din exploataţia proprie, este prelucrat în brânzeturi şi comercializat direct către consumatorul final în spaţii special amenajate în pieţele agroalimentare, cu ocazia târgurilor, expoziţiilor, manifestărilor organizate în perioada sărbătorilor religioase sau a altor asemenea evenimente publice, organizate periodic de autorităţile locale/judeţene pe întreg teritoriul naţional, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor; e) centru de prelucrare lapte independent - unitate dotată cu spaţii şi echipamente adecvate pentru recepţia laptelui crud de la producători locali, prelucrarea acestuia în produse lactate într-o gamă sortimentală restrânsă şi vânzarea cu amănuntul, în conformitate cu prevederile normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor; f) lapte crud neconform - lapte crud de vacă ce nu respectă cerinţele în ceea ce priveşte numărul total de germeni prevăzute în secţiunea IX din anexa III la
Regulamentul (CE) nr. 853/2004; g) brânzeturi cu perioadă lungă de maturare - brânzeturi care nu sunt gata pentru consum la puţin timp după obţinerea lor şi care trebuie păstrate o perioadă de cel puţin 60 de zile, la o temperatură şi în anumite condiţii, pentru a permite modificările biochimice şi fizice necesare care sunt proprii acestor brânzeturi;