ART. 3 (1) Pentru fiecare partidă de marfă pentru care autoritatea vamală solicită analize de laborator, se prelevă 3 probe identice, cu următoarele destinaţii: a) proba 1 - pentru efectuarea analizelor în Laboratorul vamal central; b) proba 2 - pentru efectuarea unei a doua analize, tot în cadrul Laboratorului vamal central, în situaţia în care declarantul sau reprezentantul acestuia solicită acest lucru. Această probă se depozitează în condiţii corespunzătoare în Laboratorul vamal central. Termenul de păstrare a probei 2 este de 3 luni de la data expirării termenului legal pentru solicitarea unei a doua analize; c) proba 3 - pentru eliberare la eventuala solicitare a instanţelor de judecată. Această probă se depozitează în condiţii corespunzătoare la biroul vamal care efectuează controlul. Termenul de păstrare a probei 3 este de 3 luni de la data la care declarantul ia cunoştinţă despre decizia luată de biroul vamal, pe baza rezultatelor probei 1, dacă declarantul sau reprezentantul său nu contestă această decizie sau nu solicită efectuarea unei a doua analize. În cazul în care declarantul sau reprezentantul său solicită efectuarea unei a doua analize, proba 3 se păstrează 3 luni de la comunicarea către declarant a rezultatului analizei probei 2 sau, după caz, a refuzului de a efectua această analiză. Dacă se depune o contestaţie împotriva deciziei autorităţii vamale, luată pe baza rezultatelor analizelor, acest termen se prelungeşte până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei. (2) În toate cazurile termenul de păstrare nu va depăşi termenul de valabilitate a produsului. Termenul de valabilitate se menţionează în rubrica "Observaţiile biroului vamal" din cererea de analiză.
ART. 4 (1) Solicitarea efectuării analizelor de laborator pentru probele prelevate se face pe baza unei cereri de analiză. Modelul cererii de analiză este prevăzut în anexa nr. 1. (2) Prin semnarea cererii de analiză, declarantul sau reprezentantul său recunoaşte reprezentativitatea pentru întreaga partidă de marfă a probelor prelevate.
ART. 5 (1) Prelevarea probelor care urmează să fie analizate în Laboratorul vamal central se efectuează de către biroul vamal care efectuează controlul, în prezenţa declarantului sau a reprezentantului său. (2) În situaţia în care biroul vamal decide să procedeze la prelevarea de probe, în cadrul procedurii normale de declarare a mărfurilor prezentate la biroul vamal şi după acceptarea declaraţiei vamale, are obligaţia de a notifica în scris această decizie declarantului, precizând data şi ora la care urmează să se efectueze operaţiunea de prelevare. În cazul în care declarantul sau reprezentantul său nu se prezintă pentru efectuarea operaţiunii, biroul vamal poate proceda direct la prelevare.
ART. 6 (1) În cazul mărfurilor a căror prelevare necesită utilizarea unor dispozitive speciale, biroul vamal va colabora cu echipajele mobile în desfăşurarea activităţilor de prelevare de probe.