CAP. I Dispoziţii generale
ART. 1 (1) Funcţia de şef de secţie, şef de laborator şi şef de serviciu din unităţile sanitare publice se ocupă pe bază de concurs sau de examen, după caz. (2) Concursul sau examenul se organizează de către unitatea respectivă. (3) În secţiile clinice universitare funcţia de şef de secţie se ocupă de cadrul didactic cu gradul cel mai mare de predare, la recomandarea senatului sau a consiliului profesoral al instituţiei de învăţământ medical superior în cauză, cu avizul autorităţii în a cărei subordine se află unitatea sanitară publică. (4) Persoanele sancţionate în ultimii 5 ani de către unităţile la care au fost angajate sau de către Colegiul Medicilor din România, precum şi cele cărora le-a încetat contractul de administrare în condiţiile stabilite la art. 5 lit. b), c) sau d) nu pot participa la concursurile sau la examenele pentru ocuparea funcţiei de şef de secţie, şef de laborator şi şef de serviciu.
ART. 2 (1) La concursurile sau examenele pentru ocuparea funcţiilor de şef de secţie, şef de laborator (cu excepţia laboratorului de analize medicale) şi de şef de serviciu se pot prezenta medici cu o vechime de cel puţin 5 ani în specialitatea respectivă, specialitate pe care o practică în mod curent şi în care sunt confirmaţi prin ordin al ministrului sănătăţii publice (vechimea în specialitate decurge de la data confirmării şi încadrării ca medic specialist). (2) La concursurile sau la examenele pentru ocuparea funcţiei de şef de laborator analize medicale se pot prezenta medici primari şi/sau specialişti cu o vechime de cel puţin 5 ani în specialitatea medicină de laborator, specialitate pe care o practică în mod curent şi în care sunt confirmaţi prin ordin al ministrului sănătăţii publice, precum şi biologi, biochimişti şi chimişti cu cel puţin 5 ani în specialitatea respectivă. Unităţile sanitare care organizează concurs pentru ocuparea funcţiei de şef de laborator analize medicale vor stabili categoria profesională - medici/biologi/ biochimişti/chimişti -, care se poate prezenta la concurs. (3) Vechimea în specialitate decurge de la data confirmării şi încadrării ca specialist.
ART. 3 Medicii care nu au exercitat profesiunea o perioadă mai mare de 5 ani consecutivi pierd dreptul de practică medicală şi pot participa la concursul sau la examenul de ocupare a funcţiei de şef de secţie, şef de laborator sau şef de serviciu numai după redobândirea dreptului de exercitare a profesiei, obţinut în condiţiile legii.
ART. 4