Inapoi la Cautare

NORMĂ din /2006


privind dezafectarea instalaţiilor de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 09.02.2023, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (09.02.2023) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    c) conversia minereurilor de uraniu şi/sau toriu în materie primă nucleară;

    d) producerea combustibilului nuclear ce conţine numai uraniu natural sau numai compuşi ai uraniului natural;

    e) gospodărirea deşeurilor radioactive rezultate de la activităţile prevăzute la lit. a)-d).

    ART. 5

    Se supun prevederilor prezentelor norme şi activităţile de dezafectare a instalaţiilor de minerit şi/sau preparare a minereurilor de alte substanţe minerale utile, în care au fost desfăşurate activităţi similare cu cele menţionate la art. 4 lit. a), b) şi e), care au fost sau sunt autorizate conform prevederilor art. 29 din Normele de securitate radiologică privind radioprotecţia operaţională în mineritul şi prepararea minereurilor de uraniu şi toriu, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 127/2002.

    ART. 6

    (1) Este exceptată de la prevederile prezentelor norme dezafectarea instalaţiilor de minerit şi preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu ori a minereurilor de alte substanţe minerale utile asociate cu uraniul şi toriul, care au aparţinut persoanelor legal constituite care au fost dizolvate juridic înainte de 23 ianuarie 2004 şi ale căror obligaţii şi responsabilităţi nu au fost preluate de o altă persoană legal constituită.

    (2) Situaţiile descrise la alin. (1) se tratează ca intervenţii în conformitate cu prevederile art. 129 din Normele fundamentale de securitate radiologică.

    CAP. III

    Justificarea, optimizarea şi limitarea dozelor în activitatea de dezafectare a instalaţiilor de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu

    ART. 7

    Persoana legal constituită care solicită autorizaţie pentru desfăşurarea activităţii de dezafectare a instalaţiilor de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu este obligată să demonstreze că evaluarea detaliată de securitate radiologică actualizată şi proiectul detaliat de dezafectare sunt astfel întocmite încât asigură justificarea dezafectării şi optimizarea radioprotecţiei în activitatea de dezafectare, în sensul de a asigura că toate expunerile, inclusiv cele potenţiale, sunt menţinute la cel mai scăzut nivel rezonabil posibil, luând în considerare factorii economici şi sociali (principiul ALARA).

    ART. 8

    (1) În activităţile de dezafectare a instalaţiilor de minerit şi/sau preparare a minereurilor de uraniu şi/sau toriu nu trebuie să se depăşească limita de doză efectivă pentru persoanele expuse profesional, specificată la art. 22 din Normele fundamentale de securitate radiologică. Dozele efective se vor obţine prin însumarea expunerilor pe toate căile de expunere specifice activităţii de dezafectare.

    (2) După caz, în vederea îndeplinirii criteriului de limită de doză prevăzut la alin. (1), Autoritatea poate stabili constrângeri de doză prin ţinerea sub control a următorilor factori ce caracterizează principalele căi de expunere:

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic