d) contentionare - orice procedura aplicată unui animal în scopul de a-i restrictiona miscarile, pentru a usura efectuarea asomarii sau uciderea lui; e) asomare - orice procedeu care, atunci când este aplicat unui animal, cauzează pierderea imediata a cunostintei până în momentul morţii animalului; f) ucidere - orice procedeu care cauzează moartea animalului; g) sacrificare - cauzarea morţii unui animal prin sangerare; h) autoritate competentă - Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor ce are competenţa de a efectua controale veterinare sau orice alta autoritate căreia i s-a delegat această competenţă. (2) În cazul sacrificarilor religioase, autoritatea religioasă din partea căreia se practica sacrificarea va avea competenţa de a aplica şi de a monitoriza prevederile specifice ce se aplică sacrificarii în conformitate cu anumite ritualuri religioase. Referitor la prevederile menţionate anterior, autoritatea religioasă va acţiona sub răspunderea unui medic veterinar oficial, conform prevederilor art. 2 din Norma sanitară veterinara privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, aprobată prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 401/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 32 din 22 ianuarie 2003, ce transpune
Directiva Consiliului 64/433/CEE .
ART. 3 Animalele vor fi ferite de orice stimul, suferinta sau durere evitabila în timpul miscarii, adapostirii, asomarii, sacrificarii ori uciderii.
CAP. II Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească abatoarele
ART. 4 Construcţiile, instalaţiile şi echipamentele din abatoare vor fi astfel concepute încât sa nu supună animalele niciunei suferinţe, stimul sau dureri evitabile.
ART. 5