Inapoi la Cautare

NORMĂ din /2006


privind prevenirea şi reducerea contaminării cu patulină în sucul de mere şi în sucul de mere folosit ca ingredient pentru alte băuturi


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 01.07.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (01.07.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC



    Introducere

    1. Patulina este un metabolit secundar produs de o serie de specii de fungi, în general Penicillium, Aspergillus şi Byssochlamys, dintre care Penicillium expansum este probabil specia cea mai răspândită. Patulina a fost descoperită drept contaminant în multe fructe, legume, cereale şi alte alimente mucegăite, cu toate acestea sursa majoră de contaminare constituind-o merele şi produsele din mere.

    2. Fermentaţia alcoolică a sucurilor de fructe distruge patulina şi, prin urmare, produsele fermentate, cum ar fi cidrul şi cidrul de pere, nu conţin patulină. Cu toate acestea, patulina a fost descoperită în produse fermentate cărora li s-a adăugat suc de mere după fermentare. Se cunoaşte faptul că acidul ascorbic determină dispariţia patulinei din sucul de mere, deşi condiţiile optime pentru inactivare nu au fost stabilite pe deplin. Patulina este relativ termostabilă, în mod special la pH acid. S-a dovedit că tratamentele pe termen scurt la temperaturi înalte (150°C) duc la o reducere cu 20% a concentraţiei de patulină. Cu toate acestea, numai procesarea termică nu este suficientă pentru a asigura un produs liber de patulină.

    3. Patulina apare în principal în fructele mucegăite, deşi prezenţa mucegaiului nu implică în mod necesar prezenţa patulinei în fruct, dar indică faptul că aceasta ar putea fi prezentă. În anumite situaţii, dezvoltarea în interior a mucegaiurilor se poate datora insectelor sau altor invadări ale ţesuturilor sănătoase, ducând la apariţia patulinei în fruct, care la exterior apare ca fiind neafectat. Cu toate acestea, patulina poate apărea în fructele lovite după depozitarea în atmosferă controlată şi expunerea la condiţii ambientale, cu sau fără alterarea pulpei. Spălarea fructului sau înlăturarea ţesutului mucegăit imediat înaintea presării nu va înlătura patulina prezentă în fruct, întrucât aceasta difuzează şi în ţesutul aparent sănătos.

    4. Deşi sporii celor mai multe mucegaiuri capabile să producă patulină sunt prezenţi pe fructe în vreme ce acestea se găsesc încă în pom, nu se vor dezvolta pe fruct până după cules. Cu toate acestea, mucegaiul se dezvoltă şi patulina se poate produce în fruct înainte de cules, dacă fructul este afectat de o boală sau atacat de insecte ori dacă fructele căzute sunt culese pentru procesare. Starea fructului la recoltare, modul în care fructul este manipulat ulterior (în special în timpul depozitării), ca şi măsura în care condiţiile de depozitare inhibă dezvoltarea mucegaiurilor vor afecta posibilitatea contaminării cu patulină a sucului şi a altor produse preparate din fructe proaspete şi depozitate.

    5. Norma pentru reducerea contaminării cu patulină a sucului de mere se face în baza:

    I. practicilor bazate pe bunele practici agricole (GAP);

    II. practicilor bazate pe bunele practici de producţie (GMP).

    Practici bazate pe bunele practici agricole (GAP)

    Prerecoltarea

    6. În timpul sezonului de hibernare se taie, se înlătură şi se distrug toată partea lemnoasă bolnavă şi fructele mumificate.

    7. Prunii cultivaţi conform bunelor practici comerciale au o formă a pomului care permite circulaţia corespunzătoare a aerului şi pătrunderea luminii prin pom. Această formă va permite, de asemenea, un tratament corespunzător prin pulverizare asupra pomului.

    8. Se iau măsuri pentru a controla dăunătorii şi bolile care cauzează în mod direct putrezirea fructelor şi permit astfel pătrunderea mucegaiurilor producătoare de patulină. Acestea includ: măluri, putregaiul inelar (Botrytis spp şi Nectria spp), molia pieliţei fructelor, viermele merelor, larvele himenopterelor (sawfly şi dock sawfly).

    9. Vremea umedă din sezonul căderii petalelor florilor şi al recoltării măreşte riscul de putrezire şi trebuie luate măsurile necesare, cum ar fi tratarea cu fungicide, pentru a se preveni germinarea sporilor şi dezvoltarea fungilor.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

  • Telefon:
    (0233) 211 020 / (0233) 218 110
  • E-mail:
    office@ctce.ro
  • Adresa:
    Bd. Decebal, nr. 32
    610076, Piatra Neamt, Neamt
    Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic