ART. 1 Cauciucul care vine în contact cu alimentele, cernelurile şi concentratele de culoare ce intră în componenţa materialelor şi obiectelor care vin în contact cu alimentele trebuie să respecte prevederile art. 2 din Normele privind materialele şi obiectele care vin în contact cu alimentele, aprobate prin
Hotărârea Guvernului nr. 1.197/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 2 Cernelurile şi concentratele de culoare ce intră în componenţa materialelor şi obiectelor care vin în contact cu alimentele trebuie să conţină pigmenţi de puritate mare, iar substanţele minerale să nu depăşească în conţinut următoarele limite: - plumb 0,01% = 100 mg/kg; - arsen 0,005% = 50 mg/kg; - mercur 0,0025% = 25 mg/kg; - cadmiu 0,005% = 50 mg/kg; - zinc 0,1% = 1.000 mg/kg; - seleniu 0,01% = 100 mg/kg; - bariu 0,01% = 100 mg/kg.
ART. 3 Cauciucul care vine în contact cu alimentele trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
- reziduu uscat al extractului în: - apă distilată - maximum 3 mg/cmc;
- alcool etilic
soluţie 10% - maximum 10 mg/cmc;
- acid acetic
soluţie 3% - maximum 30 mg/cmc;
- limitele de migrare a metalelor determinate conform SR EN 1400-3:
- plumb, Pb - 25 mg/kg;
- cadmiu, Cd - 20 mg/kg;
- arsen, As - 10 mg/kg;
- mercur, Hg - 10 mg/kg;
- crom, Cr - 10 mg/kg.
ART. 4